Radnicima KAP-a zimnica obračunata, ali nije isplaćena

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić zatečen je podacima da im je u izvještaju o poslovanju za decembar sa zaradom obračunata, ali ne i isplaćena zimnica
110 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2013. 09:19h

Kombinat aluminijuma je, prema izvještaju kojeg su dobile "Vijesti", za 1.231 zaposlenog po osnovu decembarske bruto zarade, bonusa i premija obračunao čak 2.327.000 eura ili za oko pola miliona više nego mjesec ranije.

Iz menadžmenta KAP-a tvrde, međutim, da navedene brojke "apsolutno ne odgovaraju činjeničnom stanju" i da je prilikom isplate "decembarske bruto zarade zaposlenima Kombinat izdvojio uobičajeni iznos od oko 1,85 miliona eura".

"Za isplatu sredstava u većem iznosu od toga nije bilo osnova ni po Kolektivnom ugovoru ni po zakonskoj regulativi. Više puta smo već informisali javnost da kompaniji nedostaju novčana sredstva i za najosnovnije sirovine i repromaterijal, tako da je svaka priča o bilo kakvom uvećanom budžetu za zarade više nego neozbiljna", tvrde iz menadžmenta KAP.

Za razliku od menadžmenta KAP-a, predstavniku države u bordu Nebojši Dožiću, mnogo su bliži prethodno navedeni podaci do kojih su "Vijesti" došle.

Dožić je potvrdio da je za decembarsku zaradu, prema izvještaju koji je on dobio, obračunato za isplatu mnogo više novca nego što je to bio slučaj mjesecima unazad.

"Na brzinu sam pogledao izvještaj koji sam dobio i u njemu je u napomenama navedeno da je za decembar obračunata i prikazana zimnica za radnike KAP-a koja faktički nije isplaćena", objasnio je Dožić.

To je, prema njegovim riječima, pojedinačno najveća stavka u navedenih pola miliona rasta troškova radne snage za decembar.

"Da bi analizirao ostale iznose, moram još malo proučiti izvještaj", dodao je Dožić.

Radnike KAP-a za zimnicu sljeduju naknada od tri cijene rada u toj kompaniji, odnosno ukupno po oko 220 eura. Kada se to pomnoži sa ukupnim brojem radnika, dolazi se do brojke od oko 270.000 eura, tako da je još velika nepoznanica kojih je to troškova radne snage u izvještaju za decembar obračunato još oko 230.000 eura.

U tom izvještaju navode se, između ostalog, i podaci o isplati bruto zarade i bonusa za svih 12 mjeseci prošle godine, i prema kojem je, na primjer, za januar 2012. isplaćeno 2,11 miliona eura, septembar 1,87 miliona, oktobar 1,89 miliona i novembar 2012. godine 1.824.000 eura.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić bio je zatečen podacima da im je u izvještaju o poslovanju za decembar zajedno sa zaradom obračunata, ali ne i isplaćena zimnica.

"Odmah ćemo da im tražimo zimnicu", prokomentarisao je duhovito Krivokapić.

On je kazao da im menadžment u Stambeni fond sada svakog mjeseca uplaćuje po 47.000 eura, te da im je za sada vraćeno 870.000 eura od otuđenih tri miliona eura tokom 2009.

"Ostalo je da nam u Stambeni fond vrate još 2,5 miliona eura", objasnio je Krivokapić.

Galerija

Bonus video: