Formira se Komisija za suzbijanje sive ekonomije

Članovi Komisija biće predstavnici oba sindikata, a očekuju mjerljive rezultate, posebno, kada je riječ o suzbijanju sive ekonomije
4 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo finansija, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.01.2013. 17:23h

Komisija za suzbijanje sive ekonomije biće formirana na sjutrašnjoj sjednici Vlade, saopšteno je Atlas televiziji iz Ministarstva finansija.

U Ministarstvu finansija podsjećaju da će pored te biti formirana i komisija koja će se baviti poreskom politikom, a upravo na tome će biti fokus buduće vladine fiskalne politike.

„Komisije za suzbijenje sive ekonomije koja bi trebalo da bude zvanično formirana na sjutrašnjoj sjednici Vlade, a druga je komisija za analizu dva modela oporezivanja progresivog i proporicjalnog. Na bazi rezultata rada dvije komisije mi ćemo odrediti pregled daljih mjera koje ćemo sprovesti“, saopštila je za Atlas televiziju portparol Ministarstva finansija Marija Radenović.

Članovi Komisija biće predstavnici oba sindikata, a očekuju mjerljive rezultate, posebno, kada je riječ o suzbijanju sive ekonomije.

Članovi Komisija biće predstavnici oba sindikata, a očekuju mjerljive rezultate, posebno, kada je riječ o suzbijanju sive ekonomije

„Ako Vlada bude zaista posvećena da to radimo zajedno mi se nadamo da će efekti rada tih grupa biti pozitivni te da ćemo to brzo osjetiti i u budžetu“, kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata USSCG Srđa Keković.

„Suzbijanje sive ekonomije je apsolutni prioritet Sindikata već duži niz godina. Sad mislimo da je došlo vrijeme da imamo puno razumijevanje socijalnih partnera Vlade i poslodavaca“, kaže za TV Atlas Zoran Đurišić iz Saveza sindikata Crne Gore.

Na drugoj strani, privrednici su skeptični. Tvrde da će se država brže obračunati sa sivom ekonomijom nego što će uspjeti da naplati 216 miliona eura poreskog duga.

„Sigurno da se dobar dio tog duga odnosi na preduzeća koja su u stečaju i u blokadi tako da to neće lako ići. Objektivno onaj koji ne može platiti ja bih mu uveo stečaj pa ili ili.samo što je problem kako će potražioci i poreska uprava naplatiti dug što je teško i rizično“, kazao je Dragiša Boričić iz Unije poslodavaca.

Upravo je struktura poreskog duga ono što zabrinjava i nadležne.

„Sigurno da se dobar dio tog duga odnosi na preduzeća koja su u stečaju i u blokadi tako da to neće lako ići"

„Samu strukturu duga osim dospjelih obaveza čine sporna poreska potraživanja, dospjele obaveze, reprogramirane poreske obaveze taj iznos treba umanjiti za PDV, kredit. Tako da je efektivno samo dio tog duga može da bude realna podrška budžetu“, kazale je Radenović.

Koliko je od tog duga realno naplativo ubrzo će biti poznato.

„U Poreskoj upravi se radi segmentacija duga i mislim da je pri kraju. Da se vidi šta je od tog duga naplativo, to su aktivnosti koje kao što sam rekla sprovodi poreska uprava, a ministarstvo i Centralna banka rade na tim lošim nenaplativim kreditima“, zaključila je Radenović.

Bonus video: