Komisija počinje kontrolu privatizacija: Prvi na redu Onogošt i Boka

“To su ogromni papiri. Treba napraviti kvalitetne korake da bi kvalitetno radili. Ne bih se vraćao na stare privatizacije, kao na primjer Telekoma...", kazao je Zoran Jelić
10 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 13:52h

Skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije razmatraće na narednoj sjednici prodaju hotelsko turističkih preduzeća (HTP) Boka i Onogošt, a trebalo bi i da utvrdi konačan plan rada za ovu godinu.Predsjednik Komisije i poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, predložio je danas na prvoj sjednici da počne kontrola privatizacija kompanija iz oblasti turizma i ugostiteljstva, s obzirom na to da se prethodna Komisija time nije bavila.“Prioritet bi imale one kompanije gdje je vrlo teška situacija i koje su pred zatvaranjem, odnosno gdje su zaposleni u problemima ili na Birou, tako da bih dao prioritet ispitivanju privatizacija tih firmi”, rekao je Vučinić.On je predložio da se na prvoj narednoj sjednici razmatra privatizacija Boke i Onogošta, jer je situacija u tim preduzećima veoma komplikovana.

Vučinić je podsjetio da je u nikšićkom Onogoštu uveden klasični stečaj i da je više od 80 radnika završilo na Birou rada, dok je slična situacija i u HTP Boki, gdje su zatvoreni hoteli.Nakon preispitivanja tih privatizacija, kako je rekao, na red bi došle i Lenka, Južni Jadran, Bjelasica Rada, Beranka, Jadranski sajam, Budvanska rivijera, Novi prvoborac, "Šišković Viso" Spuž, Marina Bar.

“Kako u prethodnom sazivu nijesu ispitane dvije velike privatizacije, Jugopetrola i Crnogorskog Telekoma, takođe bi se u planu za ovu godinu našle i te dvije privatizacije", kazao je Vučinić.On je dodao i da je nevladina organizacija Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), dostavila svoj predlog preduzeća čije bi privatizacije trebalo ispitati u ovoj godini, koje će Komisija razmotriti.

Jelić: Ne bih se bavio privatizacijom TelekomaPoslanici Demokratske partije socijalista (DPS) ocijenili su da bi rad Komisije trebalo da bude efikasan i temeljan i da bi možda trebalo sagledati detaljnije spisak preduzeća koja planiraju da se ispitaju, jer pojedina, kako navode, podrazumijevaju i uvid u obimnu dokumentaciju.“Predlažem da ideje koje je Vučinić iznio danas budu u formi Nacrta i da na narednoj sjednici napravimo definitivan plan i realnu dinamiku kako možemo sve ovo sagledavati”, rekao je poslanik te partije, Branko Čavor.

Njegov kolega, Zoran Jelić, koji je jedini iz prethodnog saziva Komisije ponovo član tog skupštinskog tijela, rekao je da je za kontrolu pojedinih procesa privatizacije potrebna ogromna dokumentacija i čak deset do 15 dana da bi se ona sva pročitala.“To su ogromni papiri. Treba napraviti kvalitetne korake da bi kvalitetno radili. Ne bih se vraćao na stare privatizacije, kao na primjer Telekoma, kojim se već bavio Anketni odbor”, rekao je Jelić.On je podsjetio i da Komisija nije nadležna da razmatra privatizacije preduzeća iz stečaja.

Bralić: Od MANS-a dodatna objašnjenjaPoslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Izet Bralić, smatra da bi trebalo zatražiti dodatna objašnjenja od MANS-a, s obzirom na to da se u njihovom predlogu nalazi preduzeće Gornji Ibar, koje, kako je objasnio, nije privatizovan već je u njega uveden stečaj i vlasništvo je Vlade.“Pojedini segmenti Gornjeg Ibra, kao što su hotelsko turistička preuzeća, jesu privatizovani. Ako se misli na to, dobro bi bilo da od MANS-a dobijemo preciznije objašnjenje”, rekao je Bralić.Mladen Bojanić iz Pozitivne Crne Gore, smatra da bi sa radom trebalo početi što prije, kako bi se razmotrilo što više privatizacija.Članovi Komisije trebalo bi na narednoj sjednici da daju predloge privatizacija preduzeća za koje smatraju da bi trebalo da budu ispitane, kako bi se usaglasio konačan plan rada.Na dnevnom redu bio je i izbor zamjenika predsjednika Komisije, koji mora biti iz redova pozicije, međutim ta tačka je odložena za narednu sjednicu jer je Jelić kazao da nijesu napravljene konsultacije u okviru koalicije

Galerija

Bonus video: