EPCG potpisala ugovor o isporuci struje Željezari

Radi se o prvom komercijalnom ugovoru EPCG i Željezare nakon što je RAE 1. januara prestala da određuje cijenu struje za kupce priključene na prenosni sistem, među kojima je Željezara
0 komentar(a)
Željezara Toščelik, Foto: Ivan Petrušić
Željezara Toščelik, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 30.01.2013. 10:12h

Predstavnici Elektroprivrede (EPCG) potpisali su jutros ugovor o isporuci struje nikšićkoj Željezari, nakon što je to u utorak popodne uradio Toščelik.

Toščeliku je EPCG ponudila cijenu oko 10 odsto veću od ranije netržišne, u zavisnosti od dnevne ili noćne potrošnje.

Ugovor o isporuci struje Željezari je, prema informacijama agencije Mina-business, potpisan na četiri mjeseca, odnosno za januar, februar, mart i april.

Radi se o prvom komercijalnom ugovoru EPCG i Željezare nakon što je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) 1. januara prestala da određuje cijenu struje za kupce priključene na prenosni sistem, među kojima je Željezara.

EPCG je prije Nove godine Toščeliku poslala predlog ugovora o isporuci električne energije Željezari, koji je bio inicijalno prihvaćen. Pregovori su nakon Nove godine zastali.

EPCG je tražila da se definiše potrebna količina električne energije za Željezaru na godišnjem nivou, ali njen vlasnik nije siguran u to jer ne zna kolika će biti proizvodnja u nikšićkoj fabrici.

EPCG je do sada nesmetano snabdijevala Željezaru strujom, bez obzira na istek ugovora.

Cijena električne energije za kupce priključene na prenosni sistem od 1. januara je tržišna, odnosno zavisi od ugovora koji će ti kupci zaključivati direktno sa isporučiocima. S obzirom na to, Željezara, osim sa EPCG, može da pregovara i sa drugim snabdjevačima.

U Željezari je nedavno prekinuta proizvodnja, a uprava je zaposlene poslala na odmore. Kao razlog za prekid rada, uprava je zaposlenima, prema nezvaničnim informacijama, navela čekanje na dogovor o isporuci električne energije.

Turska kompanija pokrenula je u junu 2012. proizvodnju u Željezari, u kojoj je stalno zaposleno oko 200 radnika.

Bonus video: