Vlatković traži prava: "Novogradnja" očerupana, a radnicima ni eura

U firmi koju su pratile brojne kontroverze, radnici su ti koji su ostali kratkih rukava
223 pregleda 0 komentar(a)
Novogradnja, Foto: Vuk Lajović
Novogradnja, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 30.01.2013. 19:59h

Ni nakon punih 25 godina od kada je napustila preduzeće, Vidosava Vlatković, bivša šefica računovodstva nekada jedne od najbogatijih budvanskih firmi, „Novogradnje“ AD Budva, nije uspjela da ostvari svoje osnovno akcionarsko pravo.

U firmi koju su pratile brojne kontroverze - od hapšenja kompletnog rukovodstva, policijske istrage do sudskih procesa, radnici su ti koji su ostali kratkih rukava.

Kako je istakla Vlatković, ni jedan jedini euro na ime dividende nije dobila, a tokom svih prethodnih godina vrijedna imovina firme je prodavana, a vraćani su dugovi povjerilaca.

Priča o „Novogradnji“ počela je davnih osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je upravo ta budvanska firma bila jedna od najuspješnijih u tadašnjoj Jugoslaviji. Firma je 1992. privatizovana, urađena je procjena kapitala, radnici postali vlasnici 49 odsto ukupnog akcijskog kapitala preduzeća, a državni fondovi ostatka.

Uslijedila je nova transformacija firme 1997, kada je rukovodstvo firme postalo i njen vlasnik, otkupljujući akcije od fondova. U tom periodu, između prve i druge privatizacije, „Novogradnja“ je gradila naselje u kome joj je pripalo 28 spornih stanova koji će kasnije biti predmet policijske istrage, a i muka radnika, jer su zbog njih, deset godina kasnije štrajkovali glađu i tražili da se prodajom tih nekretnina obeštete.

“Bila sam u firmi od osnivanja, a napustila je 1995, upravo u vrijeme kada su počele da se odvijaju mutne radnje. Nijesam htjela da budem dio toga"

“Bila sam u firmi od osnivanja, a napustila je 1995, upravo u vrijeme kada su počele da se odvijaju mutne radnje. Nijesam htjela da budem dio toga. Kao radnik, sve ove godine vodim borbu za svoja prava kao akcionar. Nikada ni jedan jedini euro na ime dividende nijesam dobila, a vrijednost firme je, prema procjeni 2011, iznosila nešto više od pet miliona eura. Da ne govorimo o 28 stanova koji su prodati, a novac nije legao na račun. Mnogo se toga izdešavalo - na brojnim lokacijama koje su bile u vlasništvu naše firme izgrađene su zgrade. Samo tokom 2009. i 2010. Opština je vratila na ime svog duga oko 200 hiljada eura. Znaci, firma je svih ovih godina imala prilive, ali mi, kao akcionari, od toga nijesmo imali ništa”, rekla je Vlatković.

Kako je rekla, “od kada je rukovodstvo privatizovalo firmu, ona vodi borbu”.

“I sada, firma je preseljena u Podgoricu, na adresu Ulica Jola Piletića, i njen sadašnji direktor je Sanja Velimirović koja nije dostupna i pored pismenog zahtjeva koji sam joj uputila. Firma se raspada i ja ću, kao akcionar, izgubiti sve. Zato i pozivam hrabrog advokata koji je voljan da vodi sudski spor po ovom pitanju. Moji lični kontakti sa advokatima nijesu urodili plodom, jer kad čuju o kojoj je firmi riječ, odbijaju i kažu da iza te firme stoji moćan čovjek. Ja znam da je neki moćnik uspio da bivše rukovodioce pusti iz zatvora i od njih otkupi akcije. SUP Budva odradio je profesionalno posao 2007. i tadašnje rukovodstvo našlo se u istražnom zatvoru. Proces je taj isti moćnik na sudu blokirao i radnici se nalaze tu gdje su”, tvrdi Vlatković.

Skupština akcionara u martu

Direktorka AD “Novogradnja”, Sanja Velimirović, u pismenom odgovoru “Vijestima” naglasila je da će akcionari na skupštini akcionara zakazanoj za mart biti upoznati sa poslovanjem firme.

“U saznanju sam da je protiv bivšeg rukovodstva firme vođen krivični postupak zbog nepravilnosti u radu za period od 1992. do 1997, kako to i navodi manjinski akcinar, gospođa Vlatković. Što se tiče poslovanja, nakon tog perioda, isto je bilo predmet kontrole nadležnih službi koje nijesu našle nepravilnosti u radu. O samim rezultatima poslovanja firme u prethodnom periodu akcionari će biti detaljno upoznati na narednoj skupštini akcionara u martu”, piše u dopisu koji je potpisala direktorka Velimirović.

Bonus video: