Marovićev partner sad obećava vile u Kambodži

Ekscentrični ruski tajkun još u zatvoru u Kambodži, odakle je pisao ponizno pismo tamošnjem kralju
5 komentar(a)
Sergej Polonski, Foto: Arhiva Vijesti
Sergej Polonski, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.01.2013. 19:32h

Ruski tajkun Sergej Polonski, nakon što je njegovoj Miraks grupi propala gradnja luksuznih apartmana na Zavali u Budvi, koju je počeo prije nekoliko godina sa svojim tadašnjim poslovnim partnerom Svetozarom Marovićem, sada najavljuje luksuzne kompekse u Kambodži.

Polonski, ekstravagantni tajkun koji je u godinama krize izgubio znatan dio svog bogatstva, uhapšen je prilikom proslave Nove godine u Kamboždi jer je posadu broda bacio u more. Iz zatvora se, kako prenosi njemački “Špigl”, obratio pismom kralju te istočnoazijske države, žaleći se na uslove u zatvoru, moleći za dobijanje državljanstva i obećavajući investicije u njihovo priobalje.

U tekstu koji potpisuje Benjamin Bider, "Špigl" je donio djelove ispovijesti kojima je ruski tajkun pokušao da dopre do srca kralja ove egzotične zemlje Norodoma Sihamonija.

"Mi, građani jedne druge države, vlasnici nekretnina u Kambodži, zgroženi smo sistemom koji vlada u Vašim zatvorima i koji baca veoma lošu svjetlost na Vaše veličanstvo", piše Polonski.

Onda nudi konkretnu ponudu, ističući da je spreman da "pomogne Kambodžanima da grade bolji život" i da planira da gradi hotel sa sedam zvjezdica u jednom njihovom arhipelagu, nedaleko od grada Sihanoukvile. To će, kako po pisanju "Špigla" obećava Polonski, biti projekat "svjetskog ranga i značaja", a gradnja će, ako ga kralj oslobodi, biti "dostojno izvinjenje".

Mi, građani jedne druge države, vlasnici nekretnina u Kambodži, zgroženi smo sistemom koji vlada u Vašim zatvorima i koji baca veoma lošu svjetlost na Vaše veličanstvo, piše u pismu Polonskog

Polonski piše da će, čim kambodžansko tužilaštvo povuče tužbu protiv njega, zamoliti kraljevsko visočanstvo da mu da kambodžansko državljanstvo.

"Računica je jasna, Polonski sa pasošem Kambodže ne mora da zebe od izručenja Moskvi", piše "Špigl", podsjećajući da ekscentričnom milioneru prijeti trogodišnja robija ili protjerivanje u Rusiju, gdje ga čeka istraga zbog prevare.

U Rusiji mu se stavlja na teret da je 2007. i 2008. godine prevario mnogo kupaca stanova.

"Polonski nije jedini koji je ovih dana pisao kralju Kambodže. Jedno pismo stiglo je i iz Moskve. Prevareni kupci stanova iz prijestonice Rusije obavještavaju kralja Kambodže za prevaru Polonskog prema njima. Oni od visočanstva traže da Polonskog izruči Rusiji. Sada je sudbina Polonskog u rukama kralja Kambodže", piše "Špigl".

Bonus video: