Đukanović: Izgradnja autoputa bi mogla početi sredinom godine

"Prva faza do Mateševa bi mogla biti gotova za ne duže od četiri godine"
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.01.2013. 13:12h

Vlada nije odustala od izgradnje autoputa u Crnoj Gori, koja bi mogla početi sredinom godine, saopštio je premijer Milo Đukanović i dodao da ovih dana intenzivno razgovara sa dva potencijalna partnera.

"Jedan je kineski partner, kompanija za telekomunikaciju i infrastrukturu CCCC internešnl (China Communications Construction Company International) i kao finansijer kineska Eksim banka, a drugi potencijalni partner je konzorcijum Behtel-Enka", rekao je Đukanović Radiju Crne Gore.

Prema njegovim riječima, koju god ponudu odabrali moglo bi se krenuti u realizaciju projekta sredinom godine, a prva faza do Mateševa bi mogla biti gotova za ne duže od četiri godine.

"Sada upoređujemo uslove finansiranja, što je za Crnu Goru krucijalno važno, da dobijemo što duže rokove otplate i grejs period", kazao je Đukanović.

Uz to, kako je rekao, postoji i treća opcija odnosno viđenje Evropske investicione banke (EIB) za realizaciju projekta kako bi ga trebalo organizovati u Crnoj Gori.

"Ni slučajno nijesmo odustali od projekta i dalje to držimo u rangu najvećeg investicionog prioriteta Crne Gore", naveo je Đukanović.

On je kazao da je Vlada sa tim projektom krenula u vrijeme, ili nevrijeme, kada je ekonomska kriza potresla cijeli svijet.

"Tada smo raspisali međunarodni tender, odabrali stranog partnera za realizaciju tendera, pri čemu smo se oslanjali na pouzdanost njegove finansijske potpore", podsjetio je Đukanović.

Tada se, kako je dodao, pokazalo da se u takvom vremenu radi o skupim projektima, da gotovo da nema nijednog partnera koji je spreman da u takvim uslovima uđe u takav projekat.

"U uslovima ekonomske krize nema investitora koji će reći da je spreman da potroši tri milijarde EUR na ovaj projekat, svaki će reći - ja sam spremna da sačuvam tri milijarde eura dok vidim kada će se pojaviti svjetlo na kraju tunela pa ću tada krenuti da ih trošim", ocijenio je Đukanović.

Zbog toga postoji problem, ali se, kako je zaključio, ne odustaje od realizacije projekta.

Projekat izgradnje autoputa do sada su bezuspješno pokušavali da započnu hrvatski konzorcijum na čelu sa Konstruktorom, grčko izraelski konzorcijum Aktor-Šikun binui, kao i kineske kompanije.

Vlada na putu da definiše ugovor sa EPCG o snabdijevanju KAP-a

Vlada je na dobrom putu da sa Elektroprivredom (EPCG) definiše šestogodišnji ugovor o snabdijevanju Kombinata aluminijuma (KAP) električnom energijom, pod prihvatljivim uslovima, saopštio je premijer Milo Đukanović.

On smatra da je potrebno definisati jedan stabilan ugovor o snabdijevanju električnom energijom, kako bi proizvodnja u KAP-u mogla da funkcioniše na održiv način.

„I u taj dio problema smo ušli i mislim da smo na najboljem putu da sa EPCG dogovorimo jedan šestogodišnji ugovor o snabdijevanju KAP-a strujom pod prihvatljivim uslovima. Računamo da je šest godina dovoljan period da bi vlasnik KAP-a, ko god to bio država ili neki budući vlasnik, mogao da definiše neki svoj izvor snabdijevanja fabrike strujom i da tada razmišlja o tome da li je racionalno povećavati proizvodnju“, rekao je Đukanović Radiju Crne Gore.

Aluminijumska kompanija elektroenergetskoj trenutno duguje oko 60 miliona EUR za utrošenu električnu energiju. KAP-u je sredinom mjeseca bio blokiran račun, da bi nedugo zatim bio i deblokiran, nakon što je ta kompanija EPCG platila oko 550 hiljada EUR za zaostali dug za struju.

Račun je blokirala Centralna banka po nalogu Privrednog suda, jer KAP nije platio Elektroprivredi decembarsku ratu od 560 hiljada EUR, shodno sudskom protokolu o otplati duga, koji je potpisan 2009. godine.

Đukanović je ocijenio da aktuelni strateški partner u KAP-u, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC), u posljednje vrijeme ne pokazuje dovoljno interesa da preuzme sve one razvojne mjere koje su nužne ukoliko se želi očuvati perspektiva industrije aluminijuma, i pored više šansi koje mu je Vlada pružila.

„Jasno je da održavanje KAP-a na postojećem nivou proizvodnje ne može dovesti industriju aluminijuma na zelenu granu i da je potrebno preduzeti određene investicije koje bi vodile ka daljoj optimizaciji i stvaranju pretpostavki za profitabilnu aluminijumsku proizvodnju“, tvrdi Đukanović.

On je naveo da ovih dana veoma intenzivno sa timom u Vladi radi na definisanju formule koja bi trebalo da znači dalju optimizaciju rada u KAP-u i stvaranje pretpostavki za njegovu trajnu održivost.

„Nema nikakve sumnje da će Vlada morati da preduzme korake koji će značiti zaštitu naših interesa u ovom preduzeću i na tome već radimo“, rekao je Đukanović.

Prethodna Vlada je, kako je podsjetio, pripremajući se za arbitražu istovremeno pokušavala da animira nekog drugog partnera koji bi mogao postići eventualni dogovor sa ruskim vlasnikom u vezi ulaska u KAP.

„Do ovog trenutka, uprkos iskazanim početnim interesovanjima nekolicine partnera, nije došlo do finalnog dogovora sa ruskim parnternom. To dodatno pojačava odgvornost države da interveniše i tada kada nema optimalnu formulu rješenja“, dodao je Đukanović.

KAP za Vladu, kako je ocijenio Đukanović, i dalje ima perspektivu i može da radi na nivou od 50 hiljada tona proizvodnje, sa, u najmanjem slučaju, 600 radnika.

„Ako i ne pronađemo partnera onda smo veoma skloni tome da preduzmemo odlučnije mjere kao država i da aktivirajući određene šanse koje su nam ostavljene u temeljnom ugovoru i o Ugovoru o poravnanju dodatno zaštitimo interese države“, zaključio je Đukanović.

Galerija

Bonus video: