Štednja i gdje ne treba: Za promociju turizma svega 680 hiljada

“Mjereći po prihodima od turizma naš budžet je među najmanjima u Evropi”, kazao je Radović
106 pregleda 8 komentar(a)
Saša Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Saša Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.01.2013. 17:39h

Izdvajanja iz državnog budžeta za rad Nacionalne turističke organizacije (NTO) je u posljednje dvije godine preoplovljeno i sada će za predstavljanje turističkih potencijala Crne Gore u inostranstvu tokom godine i za funkcionisanje NTO biti izdvojeno jedva malo više od million eura, od čega za promociju turizma svega 680 hiljada.

Direktor NTO Saša Radović kazao je “Vijestima” da je paradoksalno da dok konkurentne turističke destinacije upravo zbog krize ulažu više u turizam i promociju njihov budžet je sve manji.

“Mjereći po prihodima od turizma naš budžet je među najmanjima u Evropi”, kazao je Radović.

Prema njegovim riječima, budžetska sredstva kojima je NTO raspolagala za potrebe svojih promotivnih aktivnosti smanjene su sa 1,3 miliona u 2011. godini i 1,1 miliona u 2012. godini, na 680.000 u 2013. godini i praktično su prepolovljena za period od dvije godine.

“Pri tome, namjenski prihodi koji su po Zakonu o boravišnoj taksi i Zakonu o turističkim organizacijama izvorni prihodi NTO-a, rasli su iz godine u godinu, ali ih je Zakon o budžetu svake godine sve više limitirao”, objasnio je on. Radović je istakao da su u protekloj 2012. godini namjenski prihodi NTO-a iznosili više od million eura ali ih je Zakon o budžetu ograničio na 500.000 eura zbog čega je NTO raspolagala samo sa tim iznosom.

“Ostatak je dopunjen iz opštih budžeta”, rekao je on i dodao da države u kojima je turizam razvijeniji funkcionišu na drugačiji način.

”Smatramo da NTO mora ubuduće da raspolaže kompletnim namjenskim sredstvima, kako zakon to predviđa, i da što više komercijalizuje svoj rad. Situacija u datim okolnostim zahtijeva da se NTO na neki način što više samofinansira i dodatno animira privredne subjekte kroz model strateškog partnerstva u cilju kofinansiranja određenih aktivnosti. To je praksa i u razvijenijim turističkim destinacija”, istakao je Radović.

Svjetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama, podsetio je Radović, definiše da se dva odsto ukupnih prihoda od turizma ulože u promociju.

“To je u slučaju Crne Gore u ovom trenutku nezamislivih 14 miliona”, rekao je on.

Da bi se turisti privoljeli da dođu u određenu državu i tu provedu zimski ili ljetnji odmor prema mjerilima Svjetske turističke organizacije, potrebno je utrošiti šest do osam eura u promotivne svrhe za svakog dovedenog turistu.

Moraće odustati od nekih sajmova

NTO će i svoje promotivne aktivnosti da planira u skladu sa novcem kojim raspolaže, a Radović je potvrdio da to podrazumijeva odricanje od predstavljanja Crne Gore na nekim značajnim turističkim sajmovima.

“U skladu sa smanjenim budžetom, neminovno je da i naše aktivnosti budu reducirane. To će se odnositi na obim sajamskih nastupa, broj organizovanih studijskih grupa novinara poznatih medijskih kuća, kao i turoperatora koji igraju značajnu ulogu u popularisanju Crne Gore na međunarodnom nivou”, kazao je Radović i dodao da će izostati i podrška određenim manifestacijama u samoj Crnoj Gori.

“I pored nametnutih izazova, trudićemo se da putem intenziviranog prisustva kroz kanale promocije koji ne zahtijevaju značajnija finansijska opredjeljenja, poput internet promocije, društvenih mreža, kao lobiranjem kroz ostvarene kontakte sa institucijama i turističkim subjektima na međunarodnom tržištu u predhodnom periodu, u što većoj mjeri ostvarimo rezultate koji ne odstupaju od nivoa kvaliteta koji domaća turistička privreda očekuje kao neophodnog za svoje poslovanje”, najavio je on.

Bonus video: