Solana i peti put na doboš

“Mislim da kupca ne treba tražiti u zemlji i regionu, već u bogatim zemljama svijeta”, ocijenio stečajni upravnik ulcinjske solane Milorad Iković
3 komentar(a)
Solana Bajo Sekulić, Foto: Samir Adrović
Solana Bajo Sekulić, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 26.01.2013. 21:01h

Kancelarija stečajnog upravnika ulcinjske solane Milorada Ikovića 25. januara u 11 časova, kada je trebalo da se održi licitacija, bila je ponovo prazna. Tako je propao i četvrti tender za prodaju cjelokupne imovine za 225 miliona eura, za pet manje nego na prethodnoj licitaciji.

“Nije bilo zainteresovanih za kupovinu Solane”, kazao je Iković “Vijestima”, najavljujući da će novi tender raspisati vjerovatno krajem februara i po neznatno nižoj cijeni od ove.

“Mislim da kupca ne treba tražiti u zemlji i regionu, već u bogatim zemljama svijeta”, ocijenio je Iković.

Osim atraktivnog zemljišta u zaleđu Velike plaže, ponuđena je i kompletna mehanizacija za sakupljanje i proizvodnju soli kao i svi objekti. Većinski paket akcija Solane 2004. godine kupio je Eurofond koji kontroliše biznismen Veselin Barović.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora tvrdili su da je paket kupljen za svega 800.000 eura, a iz Eurofonda da su ih akcije sa dokapitalizacijom koštale 11,2 miliona eura. Solani je programirani stečaj uveden 2005. zbog duga od 13.000 eura.

Sadašnji dug ulcinjske kompanije iznosi više od tri miliona eura. Zemljište Solane je 2008. izmjenama prostornog plana pretvoreno u građevinsko s mogućnošću gradnje turističkog naselja.

Ipak, u julu ove godine Skupština je, na zahtjev opozicije koju su podržali SDP i poslanici albanskih partija, utvrdila prenamjenu tog prostora u zaštićeno zbog čega se Barović žalio Ustavnom sudu i taj postupak je u toku.

“Zemljište Solane prodajemo u skladu s važećim prostornim planom. Zaključak Skupštine me ne obavezuje dok ne dobije konačni epilog pred sudom”, kazao je Iković.

Bonus video: