SSCG prihvatio poziv Đukanovića: Sjutra o kriznom porezu

Na sastanku je predviđeno i učešće predstavnika Unije slobodnih sindikata (USSCG
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.01.2013. 19:06h

Glavni odbor Saveza sindikata (SSCG) prihvatio je poziv premijera Mila Đukanovića za učešće na sjutrašnjem sastanku o predloženim dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, ali i načinima za rješavanje problema budžetskog deficita. Na sastanku je predviđeno i učešće predstavnika Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Sindikati podržavaju protest, nezadovoljnih sve više>>>Generalni sekretar SSCG, Zoran Masoničić, podsjetio je da je ta sindikalna asocijacija tražila da se sa predstavnicima Vlade organizuje »širi sastanak«, ali da im je iz Kabineta premijera objašnjeno da to trenutno nije moguće."Tražimo da se predložene dopune Zakona povuku iz procedure i da se u narednih 15 dana organizuje javna rasprava o načinu rješavanja ovog problema", rekao je Masoničić.On smatra i da u Crnoj Gori postoji opasnost od takozvanog »grčkog sindroma«, ukoliko ne bude prostora za dogovor.

"Ne isključujemo mogućnost da u ponedjeljak, kada je zakazan protest protiv najavljenih mjera štednje, budemo dio njega, ali u cilju pospješivanja demokratskog dijaloga", poručio je Masoničić.On je najavio da će stav Sindikata o predloženim dopunama Zakona biti dostavljen svim poslaničkim klubovima.USSCG će u ponedjeljak na skupštinskom platou organizovati protest protiv najavljenih mjera štednje, koje podrazumijevaju dodatno oporezivanje zarada u Crnoj Gori. Istog dana, u parlamentu je zakazana vanredna sjednica, na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o predloženim dopunama.

Dragović: Uvođenje dodatnog poreza je tužnoPredsjednik Sindikata turizma, Čede Milinić, kazala je da je Predlogu dopuna zakona o porezu na dohodak građana trebalo da predstoji barem mjesec javne rasprave, kao i da se predložene mjere ne mogu usvojiti prije završetka pregovora i Opštem kolektivnom ugovoru."Treba da insistiramo na javnoj raspravi i usaglašavanju svih tačaka Opšteg kolektivnog ugovora", rekla je Milinić.Sličnog mišljenja je i predsjednik Sindikata metalaca, Dragan Mijanović, koji smatra da bi usvajanje predloženih dopuna Zakona trebalo da se odloži do završetka javne i rasprave o socijalnom dijalogu. Predsjednik Opštinskog sindikalnog povjereništva Podgorice, Goran Dragović, saopštio je da se protivi najavljenim mjerama, koje predviđaju dodatno oporezivanje od tri odsto na bruto zarade veće od 400 eura i smatra da bi trebalo tražiti druga rješenja."Uvođenje dodatnog poreza na bruto zarade veće od 400 eura je tužno", ocijenio je Dragović.Rješenje za postojeću situaciju, predsjednik OSP Nikšić Branko Gardašević, vidi u oživljavanju privrede."Ne zagovaram ulicu. Da znamo da će nam to pomoći, izašli bi na ulicu. Problem se rješava za stolom", poručio je Gardašević.

Đuranović: Sami ćemo se organizovatiPredsjednik Sindikata tekstilne, hemijske i farmaceutske industrije, Vidak Đuranović, smatra da, kada je riječ o protestu, SSCG ne može da se pridružuje bilo kome."Ako odlučimo da protestujemo, onda ćemo sami da se organizujemo. To će biti sindikalni protesti sa jasnim porukama, a ne za političku promociju", saopštio je Đuranović.On je dodao da se u Sindikatu zalažu za poresku disciplinu, bez koje nema države, ali da su protiv linearnog oporezivanja. Predloženo rješenje o dodatnom oporezivanju zarada, čiji bruto iznos prelazi 400 eura, nije održivo.Đuranović očekuje i da će najavljeni sastanak sa Đukanovićem i predstavnicima USSCG ponuditi određena rješenja nastale situacije.

Galerija

Bonus video: