Brković duguje više od 185 miliona eura

Ročište za ispitivanje potraživanja u kompaniju biznismena Dragana Brkovića, zakazano je za 21. februar
155 pregleda 15 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Dragan Brković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.01.2013. 19:01h

Ukupna prijavljena potraživanja povjerilaca Vektre Montenegro, privatne kompanije Dragana Brkovića, u koju je uveden stečaj krajem prošle godine, na zahtjev CKB-a i OTP Faktoringa, iznose 185,16 miliona eura, sa kamatama. Stečajni upravnik Zdravko Cicmil saopštio je juče na prvom sastanku povjerilaca u Privrednom sudu da je, do sada, stiglo 65 prijava potraživanja, ali da će ih najvjerovatnije biti još nekoliko.

Punomoćnik Vektre Montenegro Ranko Grbavac rekao je da se Vektra Montene grožalila na rješenje o uvođenju stečaja i najavio podnošenje plana reorganizacije, zbog čega je tražio odlaganje ročišta. Upravnik Cicmil, istakao je, međutim, da prema članu 42. Zakonu o stečaju nije predviđeno odlaganje prvog sastanka povjerilaca, kao i da je njegova svrha samo upoznavanje povjerilaca sa brojem i vrstom potraživanja.

Odbor su formirali povjerioci sa sa najvećim neobezbjeđenim ili djelimično obezbjeđenim potraživanjima. Uz predstavnika Poreske uprave u Odbor povjerilaca su ušli predstavnici privatnih kompanija Magma i Ivanmont

Ročište za ispitivanje potraživanja Brkovićeve kompanije zakazano je, inače, za 21. februar.

Brkovićeva kompanija inače najviše novca zbog nevraćenih kredita duguje mađarskoj OTP grupaciji oko 75 miliona, NLB Interfinanz AG iz Ciriha 60 miliona (sa kamatama), CKB-u 28 miliona i Hipo Alpe Adria banci osam milliona eura. Među povjeriocima prvog isplatnog reda reda spadaju zaposleni, kojim se za zarade duguje 1,28 miliona eura, a za zarade po Ugovoru o djelu 272,7 hiljada eura.

Na prvom sastanku povjerilaca formiran je i tročlani Odbor povjerilaca, kojim će predsjedavati Ana Medojević, predstavnica Poreske uprave. Odbor su formirali povjerioci sa sa najvećim neobezbjeđenim ili djelimično obezbjeđenim potraživanjima. Uz predstavnika Poreske uprave u Odbor povjerilaca su ušli predstavnici privatnih kompanija Magma i Ivanmont.

Bez obzira što su imali formalno obezbijeđena potraživanja kod Vektre Montenegro predstavnici CKB, OTP i NLB Interfinanza iz Ciriha prigovorili su da njihova potraživanja u materijalnom smislu nijesu obezbijeđena.

Stečajni upravnik Cicmil je saopštio da su njihova potraživanja prema zakonu obezbijeđena te da na tu činjenicu ne može uticati to što su sredstva obezbjeđenja datih kredita u međuvremenu izgubila na vrijednosti.

Državi ostao dužan 2,84 miliona eura

U drugom isplatnom redu su Poreska uprava (PU) sa potraživanjem od 2,84 miliona eura i Uprava lokalnih javnih prihoda Podgorice sa skoro 47 hiljada eura.Potraživanje Kombinata aluminijuma u iznosu od 1,96 miliona stečajni upravnik je osporio jer je taj iznos, prema podacima iz knjiga Vektre, plaćen.

Preduzeću Magma DOO, koje ima neobezbijeđeno potraživanje Vektra je ostala dužna 657,8 hiljada eura, AG Info planu iz Nikšića 395,59 hiljada od čega je upravnik priznao 252,7 hiljada eura i firmi “Bratstvo Radulović” 341,9 hiljada eura. Pljevaljskoj Tehnogradnji Brkovićeva firma je ostala dužna 301,86 hiljada, a firmi Ivanmont 270,1 hiljadu eura.

Bonus video: