Ni pomena o borbama

Ministarstvo odbrane o obuci vojske za nove zadatke u Avganistanu
0 komentar(a)
Vojska Crne Gore Avganistan, Foto: Odbrana.gov.me
Vojska Crne Gore Avganistan, Foto: Odbrana.gov.me
Ažurirano: 19.01.2013. 19:26h

Pripadnici vojske koji se spremaju za ISAF misiju u Hrvatskoj prolaze sanitetsku i obuku u upravljanju motornim vozilima, ali i za rad na uređajima veze, tvrdi Ministarstvo odbrane.

Hrvatsko Ministarstvo odbrane prije tri dana je saopštilo da se pripadnici 7. kontingenta crnogorske vojske, koji se spremaju za odlazak u Avganistan, trenutno obučavaju za borbene spasioce. Obuka u Hrvatskoj dio je dogovora savezničkih snaga po kojoj će crnogorski kontingenti, koji su do sada samo obavljali stražarske zadatke u bazi, preuzeti zahtjevnije i opasnije zadatke u ISAF operaciji u Avganistanu.

Kako su “Vijesti” ranije pisale, crnogorski vojnici će od marta naredne godine promijeniti lokaciju i zadatke u ISAF operaciji u Avganistanu. Sedmi kontingent će biti lociran u gradu Maraz i Šarifu, zajedno sa njemačkim i hrvatskim trupama.

Za razliku od prethodne tri godine, kada su zadatke obavljali isključivo u bazi, od marta će patrolirati gradom i na taj način obezbjeđivati bazu. Zbog promjene zadataka, Savjet za odbranu i bezbjednost mora donijeti nova nacionalna ograničenja, kojim bi se definisali zadataci crnogorske vojske, odnosno granice do kojih mogu učestvovati u zadacima koalicionih snaga u Avganistanu.

Odgovarajući na pitanja “Vijesti” za kakve zadatke se crnogorski vojnici spremaju u Hrvatskoj, Ministarstvo odbrane ne pominje obuku za borbene spasioce.

Saopštili su da će preduputna obuka pripadnika VCG iz sastava 7. kontingenta biti realizovana u januaru i februaru ove godine, zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Hrvatske. Sadržaji obuke su, pojašnjavaju, koncipirani tako da obezbjeđuju individualno i kolektivno osposobljavanje pripadnika kontingenta za zaštitu snaga u bazi “Marmal” u Mazar-e Šarifu.

“Svi sadržaji obuke se realizuju u skladu sa NATO standardima i procedurama”, tvrde u MO.

U načelu individualni sadržaji obuke su realizovani u Crnoj Gori, a dio specijalističkih i kolektivnih sadržaja se realizuje u Hrvatskoj.

To se težišno odnosi na sanitetsku obuku, obuku u upravljanju motornim vozilima, rad na uređajima veze i usklađivanje procedura u toku obavljanja zadataka.

“Najvažniji dio kolektivne obuke se realizuje u Hrvatskoj gdje će se jedinice zajednički uvježbati u svim standardnim operativnim procedurama za realizaciju zadataka”, saopštilo je MO.

Na kraju obuke, tim dviju vojski će sprovesti ocjenjivanje i evaluaciju spremnosti pojedinaca i jedinica za izvršavanje zadataka.

Bonus video: