Savjet za privatizaciju odustao od brodogradilišta i ŽICG

Za sada odustalo od Brodogradilišta, na predlog Ministarstva saobraćaja, akzao je Tičić
66 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 20:18h

“Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte u ovogodišnji plan za privatizaciju nije uvrstio kompanije Jadransko brodogradilište i Željezničku infrastrukturu ali će ih naknadno uvrstiti ukoliko se pronađe strateški partner”, kazao je nakon konstitutivne sjednice Savjeta sekretar Aleksandr Tičić.

On je novinarima rekao da se za sada odustalo od Brodogradilišta, na predlog Ministarstva saobraćaja, jer je dva puta bezuspješno nuđeno na tenderu.

“U dijelu prodaje putem berze izbrisano je društvo "Gorica" jer je u međuvremenu otišlo u stečaj, a AD "Berane" će se na zahtjev Ministarstva ekonomije privatizovati putem tendera”, najavio je on.

Prema Predlogu odluke u 2013. godini nastaviće se sa sprovođenjem već objavljenih tendera za NIG „Pobjeda“, „Kontejnerski terminal i generalne terete“, Institut "dr Simo Milošević" i Novi duvanski kombinat, kao i sa pripremom tendera za „Montecargo“, „Montenegro airlines“, HG „Budvanska rivijera“, HTP „Ulcinjska rivijera“, „Institut crne metalurgije“ - Nikšić, Fabriku elektroda Plužine i "Poliex" - Berane.

Predlogom je predviđeno da dio lokaliteta i kompleksa bude ponuđen u zakup po modelu privatno-javnog partnerstva, a to se odnosi na Adu Bojanu, Veliku plažu, Bjelasicu-Komove sa lokalitetima Žarski, Cmiljača, Torine, Kolašin 1600, Jelovica i Komovi, Skadarsko jezero sa Žabljakom Crnojevića i Vranjine sa Lesendrom, te na lokalitete obuhvaćene državnim studijama lokacije u okviru Prostornog plana posebne namjene Morsko dobro i Durmitor. U zakup će biti ponuđeni i kamp Neptun koji je vlasništvo HTP "Ulcinjska rivijera", „Pošta Crne Gore, Ostrvo „Mamula“, „Valdanos“, „Ostrvo cvijeća“ i zemljišta „Prevlaka“ u Tivtu, "Bigova" Trašte.

Na Savjetu za privatizaciju, kojim je predsjedavao premijer Milo Đukanović, Tičić je kazao da je usvojena informacija o statusu ugovora sa nerealizovanim investicionim obavezama iz oblasti turizma i predložena su rješenja.

“Formiran je radni tim koji će sarađivati sa predstavnicima investitora za hotele "Planinka", "Jezero" i "Žabljak" na Žabljaku, "Galeb" i "Mediteran" u Ulcinju, Centar za odmor i rekreaciju Igalo i u roku od 14 dana pripremiti i usaglasiti predlog aneksa i dostaviti da Vladi na razmatranje”, rekao je Tičić.

Ukoliko se u predviđenom roku ne usaglase bitni elementi za nastavak investicionih aktivnosti, kako je najavio, radni tim će dostaviti Vladi predlog za raskid ugovora uz predlog zahtjeva za naknadu štete.

“Radni tim se zadužuje da sa predstavnicima konzorcijuma Ekvid kapital limited i Nort star zahtijeva hitno ispunjavanje preostalih uslova i potpisivanje protokola za stupanju na snagu ugovora najkasnije do 31. maja, uz podnošenje predloga Vladi za aktiviranje mehanizma za aktiviranje ukoliko se u predviđenom roku ne obezbijedi efikansost ugovora”, saopštio je on.

Radni tim će razgovarati i sa predstavnicima Vektre Montenegro i Mega tursa i u roku od mjesec dostaviti Vladi predlog modela za rješenje nastale situacije. Radni tim bi, kako je predviđeno, trebalo i da izabere kontrolora za nadzor ispunjenja ugovorenih obaveza shodno ugovorima o prodaji kontrolnog paketa akcija u preduzećima UTIP Crna Gora, Jadran Perast i Vektra Boka.

Savjet je imenovao i Odbor koji će upravljati projektom “Socijalni karton”, a činiće ga potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, ministar finansija Radoje Žigić i savjetnik predsjednika Vlade Milorad Katnić. Odbor će na prvoj sjednici formirati ekspertski tim koji će se, u saradnji sa UNDP-em, operativno starati o realizaciji projekta. Prihvaćen je zahtjev HTP „Ulcinjska rivijera“ za prodaju dijela imovine putem javne aukcije.

Galerija

Bonus video: