Njujork: Sudija sat i po ispitivao predstavnike SEC-a

“Slučaj je kompleksan i ne očekujemo da će odluka biti brzo donijeta”, saopšteno je sinoć “Vijestima” iz Okružnog suda u Njujorku
6 komentar(a)
Ažurirano: 18.01.2013. 14:55h

Pred Okružnim sudom u Njujorku juče je održano posljednje ročište po tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) protiv tri bivša direktora Mađar telekoma koji su, kako se navodi u tužbi, korumpirali zvaničnike vlada u Crnoj Gori i Makedoniji 2005. godine.

Kako je “Vijestima” sinoć saopšteno iz Okružnog suda u Njujorku, sudija Ričard Saliven će u narednom periodu razmotriti sve argumente koje je dobio od predstavnika te institucije.

“Kada će se to desiti ne znamo. Slučaj je kompleksan i ne očekujemo da će odluka biti brzo donijeta. Sudija je na ovom ročištu sat i po vremena tražio nove podatke i argumente tužioca i sada je na njemu da donese odluku da li će tužba biti odbačena ili ne”, kazali su iz suda.

SEC ima težak zadatak - da dokaže da su nekadašnji čelnici Mađar telekoma Elek Štraub, Andraš Balog i Tamaš Morvai nanijeli štetu američkoj berzi jer su, u periodu kada se ta kompanija kotirala na američkoj berzi, iz budžeta firme potplatili neimenovane zvaničnike u dvije zemlje.

Na prošlom ročištu, sudija Saliven nije pronašao dovoljno argumenata da se pokrene suđenje trojici Mađara, zbog čega je tražio da mu na jučerašnjem ročištu budu predočeni dodatni argumenti.

Advokati odbrane sinoć nakon ročišta nijesu bili dostupni za komentar.

Istraga SEC-a i Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokazala je da su trojica bivših direktora Mađar telekoma (od kojih su Štraub i Morvai bili i članovi Odbora direktora Crnogorskog telekoma) korupmirali više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona za pomoć pri preuzimanju manjinskih akcija Telekoma Crna Gora nakon privatizacije 2005. godine. SEC u tužbi koja je objavljena krajem 2011. godine nije navodio imena zvaničnika, kao ni "sestre najvišeg zvaničnika Vlade koja se bavi advokaturom". Crnogorski mediji su naknadno otkrili da je "sestra" iz tužbe zapravo podgorička advokatica Ana Kolarević, sestra premijera Mila Đukanovića, koja je za Mađar telekom nakon privatizacije radila plan restrukturiranja preduzeća.

Prema dopisu predstavnika SEC-a u tom slučaju Roberta Dodža, koji je dostavljen "Vijestima", navodi se da prema zakonima SAD-a on kao tužilac nije dužan da imenuje korumpirane zvaničnike u Crnoj Gori.

Istraga u Crnoj Gori je zvanično i dalje u toku, a nakon više saslušanja glavnih aktera, nema novih detalja

U tužbi se navodi da se jedan od spornih ugovora odnosi na nezakonitu isplatu 580.000 eura preko preduzeća Sigma, a dio ili cijeli iznos bio je namijenjen „sestri najvišeg vladinog zvaničnika u Crnoj Gori, koja se bavi advokaturom". Istraga tvrdi da su usluge iz tog ugovora fiktivne te da je samo služio kao pokriće za koruptivnu isplatu.

Američki istražni organi došli su i do podataka da su tokom 2005. preko Euromarket banke obavljane koruptivne isplate vezane za aferu Telekom i to u iznosu od oko 2,32 miliona eura. Prema tim saznanjima, račun firme Aktiva investment otvoren je 21. aprila 2005. u Euromarket banci, a na taj račun Mađar telekom je 12. maja 2005. godine uplatio novac. Pet dana kasnije, cjelokupan iznos podigao je slovenački biznismen Tomaž Kralj u gotovini, nakon čega su računi i firma ugašeni.

Preko 4,5 miliona za korupciju neimenovanih zvaničnika crnogorske Vlade isplaćeno je preko računa kompanije Fiesta, dok je ostatak od 2,3 miliona isplaćen preko kompanije Roli.

Istraga u Crnoj Gori je zvanično i dalje u toku, a nakon više saslušanja glavnih aktera, kao i čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva i Uprave za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Skupštini, nema novih detalja.

Galerija

Bonus video: