Afera Telekom: Odlučuju da li će biti suđenja zbog korupcije

Sudija Okružnog suda u Njujorku nastavlja proces protiv tri direktora Mađar Telekoma zbog korupcije u Crnoj Gori i Makedoniji
0 komentar(a)
Telekom, direktori, Foto: Arhiva Vijesti
Telekom, direktori, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 17.01.2013. 15:16h

Sudija Okružnog suda u Njujorku Ričard Saliven danas bi trebalo na novom ročištu odluči da li će trojici bivših direktora Mađar Telekoma biti suđeno zbog korupcije u Crnoj Gori i Makedoniji, po tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) ili će uvažiti argumente odbrane i zaključiti slučaj bez suđenja.

SEC treba da dokaže da su Elek Štraub, Andraš Balog i Tamaš Morvai korumpiranjem više za sada neimenovanih državnih službenika u Crnoj Gori i Makedoniji nanijeli štetu američkim interesima, s obzirom da se u doba kada tvrde da je obavljena korupcija (2005. i 2006. godine) Mađar Telekom i njegov matični Dojče Telekom kotirali na Njujorškoj berzi.

Suđenje protiv kompanija Dojče i Mađar telekom je izbjegnuto jer su one krajem 2011. godine pristale da plate poravnanja od 95 miliona dolara američkim finansijskim instutucijama.

U tužbi se navodi da se jedan od spornih ugovora odnosi na nezakonitu isplatu 580.000 eura preko preduzeća Sigma, a dio ili cijeli iznos bio je namijenjen „sestri najvišeg vladinog zvaničnika u Crnoj Gori, koja se bavi advokaturom”

Istraga SEC-a i Ministarstva pravde Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokazala je da su trojica bivših direktora Mađar Telekoma (od kojih su Štraub i Morvai bili i članovi Odbora direktora Crnogorskog Telekoma) korupmirali više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona za lakše preuzimanje manjinskih akcija Telekoma Crna Gora nakon privatizacije 2005. godine. SEC u tužbi koja je objavljena krajem 2011. godine nije navodio imena zvaničnika, kao ni “sestre najvišeg zvaničnika Vlade koja se bavi advokaturom”.

Crnogorski mediji su naknadno otkrili da je “sestra” iz tužbe zapravo podgorička advokatica Ana Kolarević, sestra premijera Mila Đukanovića, koja je za Mađar Telekom nakon privatizacije radila plan restrukturiranja preduzeća.

Prema dopisu predstavnika SEC-a u tom slučaju Roberta Dodža, koji je dostavljen “Vijestima”, navodi se da prema zakonima SAD-a on kao tužilac nije dužan da imenuje korumpirane zvaničnike u Crnoj Gori.

U tužbi se navodi da se jedan od spornih ugovora odnosi na nezakonitu isplatu 580.000 eura preko preduzeća Sigma, a dio ili cijeli iznos bio je namijenjen „sestri najvišeg vladinog zvaničnika u Crnoj Gori, koja se bavi advokaturom”. Potpisnici tog ugovora su Tamaš Morvai i Oleg Obradović, a istraga tvrdi da su usluge iz tog ugovora fiktivne te da je samo služio kao pokriće za koruptivnu isplatu.

Američki istražni organi došli su i do podataka da su tokom 2005. preko Euromarket banke obavljane koruptivne isplate vezane za aferu Telekom i to u iznosu od oko 2,32 miliona eura. Prema tim saznanjima, račun firme Aktiva investment otvoren je 21. aprila 2005. u Euromarket banci, a na taj račun Mađar Telekom je 12. maja 2005. godine uplatio novac. Pet dana kasnije, cjelokupan iznos podigao je slovenački biznismen Tomaž Kralj u gotovini, nakon čega su računi i firma ugašeni.

Preko 4,5 miliona za korupciju neimenovanih zvaničnika crnogorske Vlade isplaćeno je preko računa kompanije Fiesta, dok je ostatak od 2,3 miliona isplaćen preko kompanije Roli.

Istraga u Crnoj Gori je zvanično i dalje u toku, a nakon više saslušanja glavnih aktera, kao i čelnika Vrhovnog državnog tužilaštva i Uprave za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u Skupštini, nema novih detalja.

Bonus video: