Procjene Svjetske banke: Crnogorska ekonomija će porasti za 1,5 odsto

U izvještaju se dodaje da će deficit platnog bilansa 2015. godine iznositi 17 odsto BDP-a
0 komentar(a)
novac, ekonomija, Foto: Shutterstock
novac, ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.01.2013. 13:19h

Crnogorska ekonomija će, prema procjenama Svjetske banke (SB), u narednoj godini porasti 1,5 odsto, a u 2015. dva odsto.

U Globalnim ekonomskim izgledima Svjetske banke, u koji je agencija Mina-business imala uvid, navedeno je da će crnogorska ekonomija u ovoj godini porasti 0,8 odsto, koliko je prognozirano i u izvještaju iz decembra prošle godine. Prema izvještaju Svjetske banke, rast ekonomije u prošloj godini iznosio je svega 0,2 odsto.

Deficit platnog bilansa u ovoj godini prognoziran je na 18,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok će se u narednoj, prema procjenama SB, smanjiti na 17,8 odsto BDP-a.

U izvještaju se dodaje da će deficit platnog bilansa 2015. godine iznositi 17 odsto BDP-a.

U regiji Evrope i srednje Azije, u koju spada Crna Gora, stopa ekonomskog rasta prošle godine oštro je usporila na tri odsto, nakon 5,5 odsto zabilježenih u 2011. godini. Ove godine bi, smatraju analitičari SB, ekonomski rast u toj regiji mogao ubrzati na 3,6 odsto, a u narednoj na 4,3 odsto

Srednjoročni izgledi za regiju, kako su ocijenili iz SB, uveliko će zavisiti od napretka u rješavanju spoljnjih i domaćih neravnoteža, nedostatne konkurentnosti i strukturnih ograničenja. Ekonomske prognoze regije ostaće pod veliki pritiskom globalne krize.

S obzirom na to da Evropa i centralna Azija imaju, kako se navodi u izvještaju, bliske finansijske i trgovinske veze sa visokim prihodima iz Evrope, ta regija bi bila direktno pogođena velikim pogoršanjem dužničke krize ili sporog rasta u eurozoni.

Analitičari su prognozirali da visok nivo nekvalitetnih kredita u bankarskom sistemu regije može u budućnosti da ograniči već usporeni kreditni rast.

U regiju Evrope i srednje Azije SB uvrštava 21 zemlju s niskim i srednjim dohotkom, odredivši kao kriterijum za uvrštenje na tu listu bruto nacionalni dohodak po stanovniku ispod 12,28 hiljada USD, ostvaren u 2010. godini.

Zbog toga su iz izvještaja za regiju isključene Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Poljska, Slovačka i Slovenija.

Od zemalja iz regiona, SB procjenjuje privredni rast Srbije u narednoj godini na 3,1 odsto, Makedonije 2,5 odsto, Kosova čak četiri odsto, Bugarske 2,4 odsto i Albanije dva odsto.

SB je, u izvještaju, procijenila da će globalni BDP u ovoj godini porasti 2,4 odsto, što je znatno manje od ranije prognoziranih tri odsto.

Postepeno ubrzavanje rasta globalne ekonomije SB očekuje u narednoj godini, kada bi BDP trebalo da ojača 3,1 odsto, dok bi 2015. svjetska privreda mogla da poraste 3,3 odsto.

Bonus video: