U 2011. u Crnoj Gori ugašeno 511 preduzeća

Najviše preduzeća je ugašeno u sektoru trgovina na veliko, malo i popravka motornih vozila i motocikala, 209
2 komentar(a)
radnici, Foto: Shutterstock.com
radnici, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.01.2013. 12:58h

U Crnoj Gori je 2011. godine ukupno ugašeno 511 preduzeća, koja su zapošljavala oko 1,43 hiljade radnika, pokazalo je istraživanje Monstata.Najviše preduzeća je ugašeno u sektoru trgovina na veliko, malo i popravka motornih vozila i motocikala, 209. U njima je bilo zaposleno 510 radnika, navedeno je u Monstatovoj publikaciji Poslovanje preduzeća u Crnoj Gori 2011.Značajan broj preduzeća ugašen je i u sektoru saobraćaj i skladištenje, 62 sa 138 radnika i prerađivačkoj industriji 51 sa 212 radnika. U istom periodu je osnovano 1,154 hiljade novih preduzeća sa oko 1,9 hiljada zaposlenih.

U istom sektoru najviše novih firmiNajviše novoosnovanih privrednih subjekata je takođe u sektoru trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala i to 395. "Ovaj sektor karakteriše i najveći broj zaposlenih u novoosnovanim privrednim subjektima i to 610 zaposlenih radnika", kazali su iz Monstata.Prema rezultatima istraživanja, u sektorima finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i saobraćaj i skladištenje broj ugašenih preduzeća veći je od broja novoosnovanih.U sektoru finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja u 2011. godini osnovano je svega šest preduzeća, a ugašeno 12. U saobraćaju i skladištenju osnovano je 48 preduzeća, a ugašena 62.U oblasti trgovine na veliko, malo i popravka motornih vozila i motocikala u 2011. godini registrovan je i najveći broj zaposlenih, oko 30,17 hiljada, dok ih je najmanje bilo u sektoru obrazovanja i to 108.

Najveći troškoviIz Monstata su napomenuli da istraživanje prati samo privatni sektor, pa je to razlog manjeg broja zaposlenih radnika u ovom sektoru. Zbog toga su u sektoru obrazovanja zabilježeni i najmanji troškovi zaposlenih, koji iznose oko hiljadu eura.Troškovi zaposlenih su definisani kao ukupne plate isplaćene radnicima, u gotovini ili u naturi, za ranije obavljeni rad u referentnom periodu. Troškovi zaposlenih takođe uključuju poreze i doprinose za socijalno osiguranje, kao i obavezne i dobrovoljne socijalne doprinose za poslodavca.Ukupni troškovi zaposlenih 2011. godine iznosili su oko 689,33 hiljade eura.Najveći troškovi zaposlenih bili su u sektoru trgovina na veliko, malo i popravka motornih vozila i motocikala, u iznosu od 151,54 hiljade eura. Sljedeći sektor sa najvećim troškovima zaposlenih je prerađivačka industrija sa 106 hiljada eura.Trgovina na veliko, malo i popravka motornih vozila i motocikala je sektor koji je imao i najveće bruto zarade u iznosu od 134,92 hiljade eura.Ukupne bruto zarade u 2011. godini iznosile su oko 611,64 hiljade, a troškovi doprinosa i prireza na poreze na teret poslodavca 77,69 hiljada.Bruto zarade bile su najveće u klasi velikih preduzeća i to u iznosu od oko 280,3 hiljade eura ili 45,8 odsto ukupnih.Ukupan iznos odloženih poreskih sredstava je oko 35,44 hiljade eura, a čak 64,4 odsto ovog iznosa se odnosi na sektor građevinarstva.Najveći dio obrtne imovine bio je u sektoru trgovina na veliko, malo i popravka motornih vozila i motocikala u iznosu od oko 1,35 miliona EUR, a tu je 2011. godine ostvaren i najveći promet, od oko 2,8 miliona eura.Najmanji promet ostvaren je u sektoru obrazovanja, u iznosu od oko 2,97 hiljade eura. "Ukupni promet iznosi oko 5,8 miliona eura što bi značilo da je 48 odsto ukupnog prometa stvoreno u sektoru Trgovine na veliko, malo i popravka motornih vozila i motocikala", navedeno je u Monstatovoj publikaciji.U 2011. godini najveći iznos investicija je bio u djelatnosti trgovina na veliko i malo, u iznosu od 71,84 hiljade eura, a najmanji u sektoru obrazovanja, 197 hiljada eura.Investicije koje se odnose na sektor trgovine bile su najveće u izgradnju zgrada i drugih građevina u iznosu od oko 43,33 hiljade eura, pokazali su rezultati istraživanja Monstata.Cilj istraživanja pod nazivom Godišnje strukturalno istraživanje biznis statistike je da opiše ekonomiju preko posmatranja aktivnosti jedinica uključenih u ekonomsku aktivnost. Istraživanjem su pokrivene sve opštine u Crnoj Gori.Odziv u ukupnom broju privrednih subjekata bio je najveći u klasi velika preduzeća i to 80 odsto, dok je ukupan odziv bio 52 odsto.

Bonus video: