Smanjene plate radnicima KAP-a

"Menadžment je tu odluku predložio Bordu direktora i ruski dio menadžmenta je glasao za"
71 pregleda 16 komentar(a)
KAP, radnici, Foto: Luka Zeković
KAP, radnici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.01.2013. 14:50h

Članovi Odbora direktora Kombinata aluminijuma (KAP) su na današnjoj sjednici glasali za smanjenje zarada dijelu neangažovanih radnika, iako je Vladin predstavnik u tom tijelu Nebojša Dožić bio protiv.

"Menadžment je tu odluku predložio Bordu direktora i ruski dio menadžmenta je glasao za", kazao je Dožić agenciji Mina-business.

Članovi Borda direktora danas su elektronskim putem glasali o smanjenju zarada radnicima.

U Odboru direktora KAP-a, ruski suvlasnik Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC) ima dva predstavnika, Vlada jednog koji ima pravo veta i grčki manjinski vlasnici jednog.

Dožić je rekao da je glasao protiv takve odluke.

"S obzirom na to da nemam pravo veta na donošenje ove odluke, predložio sam da se odloži njeno donošenje i obrazložio zašto je ta odluka pogrešna", kazao je Dožić.

On je naveo da je neophodno smanjiti zarade zbog manje proizvodnje, ali da to treba učiniti svim zaposlenima u fabrici u dogovoru sa Sindikatom, a ne samo radnicima.

Iz dijela ruskog menadžmenta KAP-a su 20. decembra najavili da za predstojeću isplatu zarada nedostaje oko 300 hiljada EUR, zbog čega su predložili da se ovog mjeseca ne isplati stimulans na zarade dijelu radnika koji nijesu radno angažovani. Iznos stimulansa zavisi od radnog mjesta, a mogu da iznose i polovinu plate.

Decembarsku platu radnici treba da prime 15. januara, a obračun bi trebalo da se završi danas.

Bonus video: