Veliki preko cijene hljeba zatvaraju male markete

Vlasnik prodavnice u podgoričkom naselju Donja Gorica Božidar Ružić poziva državu da reaguje
310 pregleda 4 komentar(a)
Božidar Ružić, Foto: Luka Zeković
Božidar Ružić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.01.2013. 18:24h

Vlasnik manje prehrambene prodavnice u podgoričkom naselju Donja Gorica, Božidar Ružić ocijenio je da će u skorije vrijeme doći do zatvaranja manjih marketa i da će na ulici ostati njihovih 5.000 radnika, zato što pekare pojedinim velikim trgovačkim lancima prodaju hljeb po 30 centi, a svima ostalima po 70.

Ružić je kazao da se hljeb po 30 centi prodaje u "Alboni", a po 35 centi u marketima "Laković". On je istakao da su iz pekare "Primat" to potvrdili, objasnivši mu da su sa prodajom hljeba po znatno nižoj cijeni prije njih počele neke druge pekare, "jer i 'Inpek' to radi".

Iz "Inpeka", koji je takođe posjetio, kazali su mu da nije tačno da "Alboni" hljeb prodaju po 30, a marketu "Laković" po 35 centi. To je juče "Vijestima" saopštio i izvršni direktor "Inpeka" Radivoje Bakić, istakavši da hljeb ne prodaju po 30, već po 70 centi.

"Trgovinama dajem određeni rabat, pa oni formiraju cijenu. To što oni rade sa nižim cijenama ne razumijem", kazao je Bakić.

Izvršni direktor trgovinskog lanca "Laković" Predrag Tomović, kazao je da po cijeni od 35 centi nabavljaju samo hljeb pekare "Primat" i da je to trajna cijena u dogovoru sa dobavljačem, a "Inpekov" hljeb kupuju i prodaju po 70 centi.

Ružić je istakao da Vlada treba najhitnije da pomogne, "jer nema niko pravo nekim fingiranim cijenama hljeba da pravi poremećaj odnosa na tržištu".

"Posebno nam teško pada to što su se prije godinu dana ti isti proizvođači hljeba žalili da im je neodrživa cijena od 70 centi i tražili povećanje, a sad im je održivo 30 centi", ocijenio je Ružić. On je istakao da svi koji imaju male prodavnice ostaju bez prometa, jer potrošači kupuju hljeb za 30 centi u velikim marketima, a usput i ostale namirnice.

"Sve male prodavnice mogu da se zatvore, jer je dozvoljena takva nelojalna konkurencija. Mislim da će to izazvati jak poremećaj i dovesti do nemira", kazao je Ružić.

On tvrdi da trgovački lanci na taj način prave i kalkulacije izbjegavajući da državi plate porez.

Muke zadaju i privatni pekari

Ružić je kazao da im nelojalnu konkurenciju predstavljaju i privatni pekari "zato što svoj hljeb prodaju na divlje". "Nijedan njihov proizvod ne ide preko fiskalne kase.

Najvjerovatnije kupuju brašno na crno. Očigledno da njih inspekcija ne kontroliše čim mogu tako da se ponašaju. Neshvatljivo je da duž Cetinjskog puta, a vjerovatno i u drugim djelovima grada, nemaju fiskalnu kasu", kazao je Ružić.

Bonus video: