Plantažama mišljenje s rezervom za 2017.

132 pregleda 5 komentar(a)
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.06.2018. 20:11h

Revizorska kuća BDO dala je mišljenje sa rezervom na izvještaje o poslovanju AD Plantaže 13. jul za 2017. godinu.

Razlog za to su potraživanja od Glavnog grada iskazana u iznosu od 1,57 miliona eura, i starija od godinu dana, a da menadžment i računovodstvo nije obavilo njihovu ispravku vrijednosti.

Drugi razlog za mišljenje sa rezervom su kratkoročni finansijski plasmani u iznosu od 1,45 miliona eura, koji uključuju potraživanje od propalog povezanog društva Plant OMP. Radilo se u najvećoj mjeri o ulaganjima u onovna sredstva propale fabrike za proizvodnju briketa koju su Plantaže osnovale sa tajkunskom firmom OMP Engineering.

Glavni vlasnici OMP Engineeringa prvobitno sa po 30 odsto bili su bivši direktori Telekoma, Oleg Obradović i Miodrag Ivanović, kao i sadašnji ministar odbrane, Predrag Bošković, koji je kasnije svoj udio prodao ili prepustio Obradoviću.

Gazde OMP Engineeringaod Plantaža tužbom pred Privrednim sudom traže dva miliona eura za nadoknadu štete na ime ulaganja u fabriku briketa, koju su gradili zajedno sa Plantažama, i dodatna četiri miliona eura na ime izgubljene dobiti. Plantaže kontratužbom traže odštetu za svoj ulog u fabrici koja nikada nije proradila, a čiji su iznos ostavili vještacima da procijene. Suđenje se u Privrednom sudu zbog nedolaska svjedoka, a potom i vještačenja mjesecima odlaže.

“Dok traje pomenuti sudski proces i vještačenje ne može se prejudicirati ishod spora, samim tim ne može se utvrditi ni stepen naplate potraživanja”, konstatovao je revizor.

BDO nije mogao ni da utvrdi ni efekte u vezi odstupanja u odnosu na odložene poreske obaveze kompanije jer je kompanija obračun odloženih poreskih rashoda i obaveza za 2017. i ranije obavilo na osnovu razlike između računovodstvene i poreske amortizacije, a ne na isnovu razlike između neotpisane knjigovodstvene vrijednosti nrekretnina, opreme i njihove poreske osnovice, kato to zahtijeva međunarodni računovodstveni standard (MRS) 12 “Porezi na dobitak”. Protiv Plantaža se vodi, takođe, više sudskih sporova čiji je ishod neizvjestan , a priloženi finansijski iskazi, kako je to utvrdio revizor, ne uključuju rezervisanja za ove sudske sporove.

Povećali prihod i profit

Plantaže su prošle godine ostvarile neto profit u iznosu od 2,2 miliona eura, koji je bio veći oko 5,2 odsto u odnosu na godinu ranije kada je iznosio 2,09 miliona eura.

Poslovni prihodi kompanije za godinu su porasli oko pet odsto i iznosili su prema podacima iz bilansa uspjeha oko 31 milion eura. Povećani su za godinu i poslovni rashodi sa 27,38 milona na 28,6 miliona ili oko 4,4 odsto.

Bonus video: