Vlada daje hotel Park da pokrije dugove “Montenegro erlajnsa”

Na pomolu nova kompenzacija koja treba da ide na štetu državne imovine zbog toga što MA ne plaća račune kontroli letjenja
155 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2013. 13:37h

Agencija za kontrolu letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) voljna je da pitanje naraslih dugovanja crnogorske nacionalne aviokompanije “Montenegro erlajns” riješi prebijanjem sa vladom, na način što bi se toj Agenciji ustupio hotel “Park” u Bijeloj, sa zemljišnim kompleksom.

To je “Vijestima” potvrdila portparolka SMATSA Slađana Popović-Tarlać.

“Dug kompanije 'Montenegro erlajns' prema agenciji SMATSA u ovom trenutku se rješava na sličan način kako je riješen dug JAT ervejza 2010. godine - kompenzacijom. Tačno je da je u opticaju kompleks hotela 'Park' u Bijeloj, ali je otežavajuća okolnost činjenica da kompleks koristi Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje. Prethodna Vlada zadužila je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da riješi ovaj problem”, kazala je “Vijestima” Popović-Tarlać.

Ona je, međutim, izbjegla da odgovori koliko u ovom trenutku iznose dugovi crnogorske nacionalne aviokomompanije prema agenciji, kao i kada je i u kojem iznosu “Montenegro erlajns” Agenciji za kontrolu letjenja posljednji put platio njene usluge.

Kada je Vlada u martu prošle godine razmatrala i usvajala program prestrukturiranja posrnulog nacionalnog avioprevoznika, dug “Montenegro erlajnsa” prema agenciji SMATSA iznosio je 7.562.142 eura.

“Ukupne dosadašnje obaveze 'Montenegroerlajnsa' prema agenciji SMATSA u iznosu od 7.562.142 eura preuzela bi Vlada. Obaveza bi bila izmirena putem kompezacije na način da se agenciji SMATSA preda u vlasništvo hotel 'Park' u Bijeloj, čija je procijenjena vrijednost 7.275.854,64 eura. Istovremeno, Vlada bi preuzeti dug konvertovala u akcijski kapital 'Montenegro erlajnsa'. Budući odnosi između 'Montenegroerlajnsa' i 'SMATSA', definisali bi se tako što bi 'SMATSA' svoje usluge prema njima obračunavala po cijeni od jednog eura po odlazećem putniku, kako bi se te obaveze balansirale u odnosu na popunjenost kabine vazduhoplova”, piše u lani usvojenom programu prestrukturiranja crnogorske aviokompanije.

Prema nezvaničnim saznanjima, dug aviokompanije u međuvremenu je još narastao, ali niko zasad ne želi da u javnost iznese preciznu brojku.

Zbog višemilionskih dugovanja srbijanske aviokompnaije, SMATSA je prije dvije godine preuzela dotadašnju JAT-ovu pilotsku akademiju u Vršcu sa svom opremom i vazduhoplovima.

Vršačka pilotska škola već dvije godine veoma uspješno funcioniše pod nazivom “SMATSA Aviation Academy”, školujući veliki broj domaćih, ali i pilota iz inostranstva, a obim posla je toliko narastao da je SMATSA krajem 2012. za svoju akademiju kupila osam potpuno novih aviona za početnu obuku pilota, tipa “Cessna Skyhawk 172 S”, u što je uloženo 2,8 miliona dolara.

Iako su “Vijesti” pitanja, u vezi sa načinom na koji će riješiti probleme “Montenegro erlajnsa” i SMATSA, još 12. decembra uputile kabinetu novog ministra pomorstva i saobraćaja Ivana Brajovića, “Vijestima” do juče nije stigao nikakav odgovor.

Hoće li funkcioneri moći više na besplatno ljetovanje

Odlukom Vlade iz 2002. godine, hotel “Park” je zbog dugovanja, uzet od HTP Boke i ustupljen u trajno vlasništvo MUP-u, odnosno tada formiranom Regionalnom centru za obuku ronilaca za podvodno deminiranje. Centar, na čijem je čelu i dalje Veselin Mijajlović, imao je obavezu da riješi radno-pravni status za 22 zaposlena radnika u hotelu. U proteklih 10 godina u taj objekat nije skoro ništa ulagano, ali su zato njegovi gosti često bili pripadnici vladajućeg establišenta i članovi njihovih porodica koji su besplatno ljetovali u Bijeloj.

Cijelu situaciju dodatno komplikuje činjenica da je predmet restitucije i velika, stara kamena vila na obali, u kojoj je Mijajlović smjestio svoje kancelarije

Cijelu situaciju dodatno komplikuje činjenica da je predmet restitucije i velika, stara kamena vila na obali, u kojoj je Mijajlović smjestio svoje kancelarije, a na spratu napravio apartman koji je koristio on i njegova familija.

Na tu vrijednu nekretninu pravo polažu nasljednici njenih pravih vlasnika- stare risanske porodice Đurković. Više od pet godina nakon donošenja odluke da se hotel uzme od HTP “Boka”, Uprava za nekretnine još nije upisala u katastru nove formalne vlasnike. Toj upravi se zbog toga 18. septembra 2007. obratio tadašnji ministar finasija Igor Lukšić, eksplicitno zahtijevajući da se hotel “Park” i zemljišni kompleks, upišu kao vlasništvo države.

“Takav upis prava svojine u skladu je sa zaključkom vlade iz 2002 (o ustupanju hotela RCUD-u), a u interesu je Regionalnog centra za podvodno razminiranje, radi dobijanja donacija”, piše u zahtjevu koji je Lukšić tada uputio.

SMATSA u evropskom vrhu po sigurnosti kontrole leta

Agencija Srbije i Crne Gore za kontrolu letenja (Serbia and Montenegro Air Traffic Services - SMATSA), je društvo sa ograničenom odgovornošću, osnovano 2003. godine. Srbija je vlasnik 92 odsto kompanije, a ostatak je u posjedu Crne Gore. SMATSA je jedina zajednička instutucija Srbije i Crne Gore koja funkcioniše nakon raspada SCG.

Nastala iz nekadašnje Savezne uprave za kontrolu letjenja SCG, a obavlja kontrolu i vođenje vazdužnog saobraćaja nad teritorijom Srbije, Crne Gore i nad 55 posto teritorije BiH. Na teritoriji Crne Gore u sastavu SMATSA djeluju Terminalna kontrola letjenja Podgorica i Aerodromska kontrola letjenja Tivat.

SMATSA je prije godinu i po dana u Beogradu otvorila novoizgrađenu i veoma moderno opremljenu zgradu Centra oblasne kontrole letjenja gdje rade 44 kontrolora. Oni mogu dnevno voditi i do 5.000 vazduhoplova koji prelijeću teritoriju pod nadležnošću SMATSA.

Po ispitivanjima EUROCONTROL-a, evropske Organizacije za sigurnost vazdušne plovidbe, od 54 ispitivane zemlje, SMATSA zauzima drugo, odnosno treće mjesto, kada je u pitanju sigurnosti sistema kontrole letjenja, i to dvije prethodne godine zaredom.

Nacionalni avioprevoznik srlja u minus, a Vlada mu pomaže preko leđa građana

“Montenegro erlajnsu” je vlada u 2011. godine otpisala dug od ukupno 3,2 miliona eura da bi animirala potencijalne strateške partnere, jer je kompaniji neophodna ili dokapitalizacija ili novi većinski vlasnik.

Vlada je u aprilu 2011. godine omogućila nacionalnom avioprevozniku i državne garancije za kredit od 9,6 miliona eura, sa grejs periodom od dvije godine i rokom otplate od šest godina. Kompanija je na kraju pretprošle godine imala 28,9 miliona dugoročnih obaveza, od čega je 10,5 miliona za otplatu dugoročnih kredita kod Crnogorske komercijalne banke (CKB), NLB Montenegrobanke i Hipotekarne.

Ostatak se odnosi na finansijski lizing za nabavku aviona i kupovinu poslovnog prostora. Gubitkom od 5,5 miliona eura je završena 2011. godina. Vlada Igora Lukšića sredinom prošle godine odlučila je da u sklopu prestruktuturiranja oprosti “Monetengro erlajsnu” uplatu poreza i doprinosa na zarade zapošljenih u 2012. i ovoj godini.

Galerija

Bonus video: