Rakočević: I KAP može očekivati zahtjev za uvođenje stečaja

Prošle godine je uvedeno 350 stečajeva, kaže Rakočević, navodeći da je to na istom nivou kao u prethodne četiri godine
64 pregleda 0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.01.2013. 20:19h

U Crnoj Gori je prošle godine stečaj uveden u 350 preduzeća, a u ovoj takvu sudbinu može očekivati i Kombinat aluminijuma (KAP), saopštio je predsjednik Privrednog suda u Podgorici, Dragan Rakočević.

“Sa aspekta potraživanja, na bazi mojih informacija, koje se tiču nenaplaćenih potraživanja iz Elektroprivrede i tako dalje, postoji realna prijetnja, ako se ne nađe neko drugo rješenje, da neko od povjerilaca posegne za stečajem kao krajnje rješenje za taj dužničko povjerilački odnos”, kazao je Rakočević Atlas televiziji.

On je podsjetio da je ročište za uvođenje stečaja u nikšićke Rudnike boksita, kojima, kao i KAP-om upravlja ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), zakazano za 24. januar. Zahtjev za stečaj u Boksitima podinijela je Crnogorska komercijalna banka, zbog duga od oko 1,59 miliona EUR.

Prošle godine je uvedeno 350 stečajeva, kaže Rakočević, navodeći da je to na istom nivou kao u prethodne četiri godine. Iznos zbog koga se pokreće stečajni postupak nije relevantan.

„Prošle godine smo imali veliki broj stečajeva, pokrenute za relativno male iznose, ali kasnije u postupku prijavljivanja se prijave banke sa svojim potraživanjima od nekoliko miliona”, naveo je Rakočevoć.

Prema zakonu, stečaj se može pokrenuti samo na zahtjev povjerioca, pa predlog Centralne banke o uvođenju automatskog stečaja za oko sedam hiljada preduzeća koja su u blokadi duže od tri godine, Rakočević ocjenjuje kao dobar i zakonit.

„Da se sudovima ostavi primjeran rok da se ovaj postupak može sprovesti. Šta bi značilo da se sudovi za dva ti četiri mjeseca od kad zakon stupi na snagu zatrpaju sa 12 hiljada predmeta, to je samo izmiještanje problema iz jedne institucije u drugu bez adekvatnog rješenja“, smatra Rakočević.

Da bi se spriječili vlasnici preduzeća u blokadi da otvaraju nove firme i nastavljaju poslovanje, prema riječima Rakočevića, potrebno je izmijeniti Zakon o privrednim društvima, koji nema odredbe kojima bi se mogle sankcionisati ovakve zloupotrebe.

Rakočević predlaže da se uvede obaveza naknade štete, a osim krivično pravne odgovornosti lično, kao i privrednog subjekta, takvim pojedincima koji otvaraju nova, a već imaju preduzeća sa blokiranim računima, treba zabraniti obavljanje privredne djelatnosti u trajanju od tri do pet godina.

Rakočević dodaje i da se ne može reći da u Crnoj Gori postoji stečajna mafija, jer su u posljednjih 15 godina, kako kaže, procesuirana samo četiri slučaja, dva protiv sudija i dva protiv stečajnih upravnika.

Bonus video: