Keković: Kada izostane socijalni dijalog, slijede protesti

Kad srednji stalež prima plate ispod prosječne zarade na nivou države, to pokazuje da je socijalna situacija veoma dramatična
2 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Luka Zeković
Srđa Keković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.01.2013. 13:52h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) je, najavom Vladinih kriznih mjera, dobila novu težišnu aktivnost na očuvanju zarada, što ukazuje da će ovo biti godina puna izazova, poručio je generalni sekretar te sindikalne organizacije, Srđa Keković. “Najava Vladinih kriznih mjera postavila je pred USSCG novu, urgentnu aktivnost na očuvanju zarada. To ukazuje da će i naredna godina za Uniju biti veoma dinamična i puna izazova«, kazao je Keković agenciji Mina-business.On je rekao da je u prošloj godini ekonomsko-socijalni položaj radnika bio izuzetno težak. “Nezaposlenost je velika i sa tendencijom stalnog rasta, a i prošle godine smo izgubili brojna radna mjesta u privredi”, naveo je Keković.On je podjestio da zarade zaposlenih ne mogu da obezbijede ni osnovne egzistencijalne potrebe porodice, pri čemu potrošačka korpa za četvoročlano domaćinstvo iznosi skoro dvije prosječne zarade. “Ako nam zaposleni u zdravstvu i prosvjeti, koji čine srednji stalež u svakom društvu, primaju plate ispod prosječne zarade na nivou države, to pokazuje da je socijalna situacija veoma dramatična”, rekao je Keković.

Uvijek za socijalni dijalogOn smatra da je socijalni dijalog najbolja opcija za rješavanje radničkih problema i USSCG je uvijek preferira. “Međutim, da bi socijalni dijalog bio uspješan, morate biti ravnopravno tretirani od socijalnih partnera, u protivnom socijalni dijalog je samo dekor za nečije potrebe”, kazao je Keković. Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori socijalni dijalog još nije poprimio pravu dimenziju, mada je napredovao u odnosu na prethodne godine.

Kad nema razgovora - protestiKada, kako je naveo, izostane socijalni dijalog, sindikatima ne preostaje drugi mehanizam za zaštitu interesa svojih članova osim štrajkova i protesta, što se desilo početkom prošle godine.“Tada je USSCG organizovala niz protesta zbog teškog socijalnog položaja zaposlenih i građana, usljed stalnih i drastičnih povećanja cijena električne energije, goriva, životnih namirnica, razne druge robe i usluga”, podsjetio je Keković. On je naveo da su zahtijevali od Vlade da se pokrenu mehanizmi odgovornosti za korupciju i kriminal, kontrolišu monopolisti na tržištu i da se zaštite građani od neosnovane ugradnje u račune. “Zato su protesti bili opravdani, a njihova masovnost pokazala je da su građani ogorčeni i da od Vlade traže da vodi drugačiju ekonomsku politiku u čijem fokusu će biti građanin, a ne domaći i strani tajkuni i nazovi investitori”, ocijenio je Keković. Prema njegovim riječima, protesti su uozbiljili političku elitu i zaustavili dalje urušavanje standarda u prošloj godini.

Bonus video: