Hotel "Lipka" se otvara za par dana: Nicović ne priznaje dugove

Nicović nije mogao da kaže da li će nakon zakupa njegova kompanija „Irva investicije“ kupiti „Lipku“
177 pregleda 2 komentar(a)
Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 04.01.2013. 17:21h

Hotel „Lipka“ biće otvoren za nekoliko dana, potvrdio je za „Vijesti“ beogradski biznismen Đorđije Nicović. Prema njegovim riječima do potpisivanja ugovora o zakupu sa Prvom bankom koja je od ljetos vlasnik hotela, ostalo je, kaže, „još nekoliko sitnih formalnosti“. Pripreme za otvaranje juče su se privodile kraju i u hotelu je na sređivanju i čišćenju angažovan veliki broj ljudi.

"Hotel će biti otvoren za nekoliko dana. Ugovor još nije potpisan, ali zaista je samo pitanje dana kada će to biti učinjeno. Hotel smo zakupili na godinu, to jest „šest plus šest mjeseci“-rekao je Nicović za „Vijesti“. On je kazao da njega, odnosno, njegovu kompaniju „ne zanimaju dugovi koje je napravio prethodni vlasnik“, ali da se potrudio da svi radnici koji su ostali bez posla početkom maja, kada je hotel prvo zatvorio menadžemnt, a potom i Inspekcija rada, budu ponovo primljeni.

-Ja insistiram da se prime svi oni ljudi koji su radili u hotelu „Lipka“ prije. Kasnije ćemo da vidimo da li nam treba još radnika. Sa obavezama, odnosno, dugovima, nastalim u prethodnom periodu ja, kao sadašnji zakupac, nemam ništa. Od dana kad potpišem ugovor sa Prvom bankom garantujem za svaki trošak da će biti izmiren i da će novi aranžmani biti plaćeni. Ja nemam ništa sa bivšim poslodavcem i bivšom kompanijom. Mi smo se dogovorili sa ljudima koji su radili da ćemo ih primiti do godinu dana dok se ne raspravi imovinsko stanje hotela”- kazao je on.

Na pitanje “Vijesti” koje će od njegovih preduzeća biti zakupac prestižnog kolašinskog hotela, on je kazao da će „to biti ili „Gorska“ ili „AS“. Nicović nije mogao da kaže da li će nakon zakupa njegova kompanija „Irva investicije“ kupiti „Lipku“.

- Ne mogu vam ništa reći da li ćemo kupovati hotel dok ne donesemo tu odluku, a to podrazumijeva da imamo čiste papire. Nije nam namjera da uradimo bilo šta a da ne platimo. Svaki porez će biti plaćen u 100 odsto. Hotel će biti u istoj kategoriji. Malo je nezgodno što se tek sada potpisuje ugovor o zakupu, jer ćemo imati problema s bukingom. Mnogo bi bolje bilo da je sve završeno u oktobru, kada je i počela priča- kazao je on, ne precizirajući šta je omelo ranije potpisivanje ugovora između Prve banke i njegove kompanije.

Hotel „Lipka“ je zatvoren od maja, prvo odlukom menadžmenta, a potom je plombe na vrata stavila i Inspekcija rada, zbog neisplaćenih zarada i neuplaćivanja doprinosa zaposlenima. Vlasnik objekta sa „četiri zvjezdice“ i turističkog ponosa Kolašina do početka ljeta bila je ofšor kompanija „Bepler Investments Montenegro“ Zorana Bećirovića. Zato što uredno nije vraćeno više od polovine višemilionskog kredita iz 2006. godine, a s obzirom da je objekat bio zalog za pozajmicu, Prva banka postala je početkom ljeta novi vlasnik.

Od maja radnici koji su, kako tvrde, izbačeni na ulicu muku muče da dođu do svoje radne dokumentacije koja je ostala zaključana u hotelu, kolašinski Osnovni sud nije uspio ni na jedno ročište po tužbi zaposlenih da pozove predstavnike Bećirovićeve firme.

Na početku 70 zaposlenih

„Lipka“ je počela da radi sa više od 70 radnika, koji su postepeno otpuštani, a kako dobro upućeni u poslovanje tog hotela tvrde, ulaganja su opadala iz godine u godinu.

Prvobitno je novac u hotel donosio izvjesni ruski državljanin, a kasnije se niko od predstavnika vlasnika nije pojavljivao. Tako je, i pored gotovo stalno pounjenih smještajnih kapacitea, poslovanje bilo u sve većoj krizi, a sve duže kasnile zarade.

Pored brojnih dugova, među kojima su i oni zaposlenima, ali i za utrošenu električnu energiju, „Bepler Investments Montenegro“ na ime poreza na nepokretnosti lokalnoj upravi duguje 41.900 eura. Porez je obračunat na osnovu procijenjene vrijednosti objekta, koja u prijavi za porez iznosi oko 3, 5 miliona eura.

Bonus video: