Najluđa noć bez fiskalnih računa

Praznične žurke i zabave u većini kafića i restorana primjer prevare države i gostiju
59 pregleda 0 komentar(a)
ulični prodavac Budva, Foto: Čitalac reporter
ulični prodavac Budva, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 04.01.2013. 09:10h

"Najluđa noć" osim za dobar provod poslužila je i za brojne prevare gostiju u kafićima i restoranima koji su svoje porudžbine plaćali po duplo višim cijenama od standardne, a nijesu im izdavani ni fiskalni računi.

U većini lokala ulaz se morao platiti iako građani za to nijesu dobijali potvrdu, a samim tim ni gazde nijesu plaćale porez na taj dio prihoda. Za ulaz u podgoričke lokale, odnosno većini njih, 1. i 2. januara se moralo izdvojiti najmanje tri eura.

Tržišna inspekcija na primorju tokom praznika, kad su u pitanju računi, nije imala posla jer, kako je saopšteno, nijesu imali nijednu prijavu koja se ticala neizdavanja računa

Više čitalaca "Vijesti" je kazalo da je u Budvi, koju je prema procjenama Nacionalne i lokalne turističke organizacije posjetilo oko 25.000 ljudi tokom novogodišnjih praznika, fiskalni račun bio prava rijetkost.

"Ko je i izdavao račun cijene je pisao na bloku, a ništa nije prolazilo kroz kasu. Inspekcije nije bilo, a grad je bio preplavljen uličnim prodavcima", prenijelo je više građana “Vijestima”.

Tržišna inspekcija na primorju tokom praznika, kad su u pitanju računi, nije imala posla jer, kako je kazao tržišni inspektor zadužen za taj dio Crne Gore Zoran Maraš, nijesu imali nijednu prijavu koja se ticala neizdavanja računa.

Iz Poreske uprave je ranije najavljeno da će oštro sankcionisati neizdavanje fiskalnih računa i stavljanje u promet akciznih proizvoda bez akciznih markica

Iako je u toku akcija Poreske uprave i Ministarstva finansija "PDV je tvoj novac" neizdavanju računa se nije stalo na kraj.

Iz Poreske uprave je ranije najavljeno da će oštro sankcionisati neizdavanje fiskalnih računa i stavljanje u promet akciznih proizvoda bez akciznih markica.

Oni su tokom decembra 2012. na području Glavnog grada imali pojačanu kontrolu, izvršeno je 45 kontrola i 568 provjera evidentiranja prometa, opšte poreske registracije i prometa akciznim proizvodima.

“Utvrđen je 101 prekršaj za koje su poreskim obveznicima izdati prekršajni nalozi. U 88 slučajeva, konstatovano je neevidentiranje prometa preko fiskalne registar kase, u sedam slučajeva se radilo o prekršaju stavljanja u promet akciznih proizvoda bez akciznih markica, dok se šest prekršaja odnosilo na neposjedovanje opšte poreske registracije”, saopšteno je nedavno iz Poreske uprave.

Bonus video: