Vještak: Žarko Pavićević prodao magacin po cijeni 5 puta nižoj od realne

Vještak finansijske struke nakon decenije utvrdio kako je u Baru završila vrijedna imovina Tehnoprometa
12 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2013. 15:03h

U aferi Tehnopromet Bar čiji su glavni akteri bivši radnici ovog nekad poznatog preduzeća, koji su ostali bez akcija, i Zavod za igradnju Bara (ZIB), firma gradonačelnika Žarka Pavićevića, nakon čitave decenije otkrivaju se novi dokazi o tome da je ZIB za 148.500 eura tokom 2002. godine preuzeo imovinu trgovačke firme višemilionske vrijednosti.

Vještak finansijske struke Predrag Hajduković ispunio je nalog podgoričkog Privrednog suda i utvrdio da su magacin (poslovna zgrada u privredi) sa pripadajućim zemljištem od 1.436 kvadrata, vrijedjeli u periodu zaključenja kupoprodajnog ugovora, početkom 2003. godine, 167.800 eura. Pavićević je ovu nekretninu 27. januara 2003. prodao Vukmiru Grujiću za svega 32 hiljade eura. Grujić je sada petooptuženi u sporu po tužbi bivših radnika Tehnoprometa koji ga terete zbog transakcije sa Pavićevićem.

To znači da je Pavićevićev ZIB prije deset godina prodao, odnosno, prikazao u kupoprodajnom ugovoru sa Grujićem ove vrijedne nepokretnosti po cijeni koja je bila za 80 odsto niža od realne.

Magacin sa pripadajućim zemljištem samo je jedna od desetak vrijednih nekretnina koje je kao imovinu Tehnoprometa preuzeo ZIB po osnovu spornog ugovora o poslovno- tehničkoj saradnji. Upravo taj ugovor bivši radnici godinama pokušavaju da ospore pred sudom jer su ostali bez vlasničkog udjela u bivšem preduzeću.

Završetkom ovog vještačenja stvoreni su uslovi za nastavak suđenja u Privrednom sudu. Sudija Milica Popović novo ročište je već zakazala za 16. januar.

Bivši radnici Tehnoprometa godinama su sumnjali da u kupoprodajnom ugovoru Grujića sa ZIB-om “nije prikazana prava vrijednost”. Za njih je glavno pitanje i dilema bilo to, kako je barski katastar mogao da uknjiži na ime novog kupca magacin (sa potkrovljem) koji u kupoprodajnom ugovoru nije ni eksplicitno naveden.

Prema dostupnim izvodima iz barskog katastra, Vukmir Grujičić je prije nekoliko godina ovaj magacin poklonio svojoj ženi Ljubici, koja je sada njegov formalni vlasnik.

Advokat Milić Mirović, koji u sporu sa bivšim radnicima Tehnoprometa zastupa Grujića, izjavio je nedavno “Vijestima” da je njegov klijent bio savjestan kupac i da je svoj imetak koji je sticao čitav život uložio u kupovinu ovih nepokretnosti, kao i da je ovaj objekat, maltene, bio srušen.

“Uprava javnih prihoda na njegovo insistiranje procijenila je vrijednost tog objekta, kao da je znao šta će se desiti. Taj objekat kao da nije postojao, niti je imao vrijednost", objasnio je Mirović.

Na pitanje zašto je Grujić magacin poklonio ženi, Mirović je odgovorio da je njegov klijent za to imao svoje razloge, a da se ni slučajno "nije bojao ishoda ovog spora".

Na pitanje zašto je Grujić magacin poklonio ženi, Mirović je odgovorio da je njegov klijent za to imao svoje razloge

Vještak Hajduković je, prema izvještaju u koji su “Vijesti” imale uvid, procijenio da je tržišna vrijednost magacina u prizemlju iznosila 62.400 eura, potkrovlja 33.600 eura, a zemljišta 71.800 eura.

On je u mišljenju naveo da je procjenu odredio imajući u vidu mikrolokaciju nepokretnosti, komunikaciju sa ostalim lokacijama u Baru, infrastrukturnu opremljenost, kvalitet ugrađenih materijala i izvedenih radova, površinu nepokretnosti i stepen opremljenosti, odnosno, izvedenih radova.

Hajduković je utvrdio, takođe, da je Grujić uložio naknadno ukupno 21.837 eura u adaptaciju i rekonstrukciju magaciona i uređenje okolnog zemljišta. Prema nalazu, 12.866 eura uloženo je adaptaciju prizemlja poslovne zgrade, 2.930 eura za potkrovlje, 6.041 euro za uređenje terena.

Bivši radnici traže vještačenje cijele imovine

Predstavnik bivših radnika Đona Janković izjavio je „Vijestima“ da je ovaj nalaz vještaka samo potvrdio njihove tvrdnje da je cjelokupna imovina Tehnoprometa iz Bara bila višemilionske vrijednosti iako je prodata za svega 148.500 eura.

„Sada se vidi da je vrijednost magacina bila petostruko viša. Zahtijevaćemo da se vještači čitava imovina“, naveo je Janković.

On je kazao da je iz kancelarije Evropske komisije u Podgorici uz lijepe želje za 2013. godinu dobio obavještenje da je zamjenik šefa delegacije Alberto Kamarata obavijestio svoje kolege u Briselu o ovom slučaju. „Dobili smo uvjeravanja da će EU u Podgorici nastaviti da obavještava Brisel o svemu što se ubuduće bude dešavalo“, dodao je Janković.

Galerija

Bonus video: