SPUSTILI NA 17%

Slovenija smanjila porez na dohodak preduzeća

Porez na dohodak koji plaćaju preduzeća u Sloveniji početkom ove godine smanjen je s 18 na 17 posto, čime vlada želi da podstakne privredni oporavak i nova zapošljavanja
0 komentar(a)
Gorenje, Slovenija, Foto: Tanjug
Gorenje, Slovenija, Foto: Tanjug
Ažurirano: 03.01.2013. 17:23h

Porez na dohodak pravnih lica još je 2011. iznosio 20 posto, a koaliciona vlada desnog centra namjerava da sadašnju stopu od 17 posto i dalje postepeno smanjuje, da bi porez na dohodak preduzeća za dvije godine dostigao nivo od 15 posto.

Takve mjere podsticaja ekonomije u parlamentu je prilikom usvajanja izmjena zakona o porezu na dohodak preduzeća podržala i opozicija. Novo poresko rasterećenje privrede po ocjenama slovenačke vlade moglo bi da podstakne domaće i strane ulagače da više investiraju i tako omoguće otvaranje 4000 radnih mjesta u privatnom sektoru.

Početkom ove godine u Sloveniji je stupio na snagu i izmijenjeni zakon o poreskom postupku, a omogućava poreske olakšice za preduzeća s godišnjim prometom manjim od 50.000 eura. Njima će se porez na dohodak obračunavati na osnovicu koja iznosi 30 posto prometa, a ostalo će im se paušalno priznati kao normirani trošak poslovanja.

Preporučujemo za Vas