Za žičaru Kotor-Cetinje stiglo devet ponuda

Očekuje se da posao počne u prvom kvartalu naredne godine, a rok za završetak je šest mjeseci
75 pregleda 6 komentar(a)
žičara, Foto: Skyscrapercity.com
žičara, Foto: Skyscrapercity.com
Ažurirano: 30.12.2012. 12:24h

Na tender, koji je raspisala Evropska banka za obnovu i razvoj EBRD, za izbor konsultanta u projektu izgradnje žičare Kotor-Cetinje dostavljeno je devet ponuda.

"Stiglo je devet ponuda, a komisija će u narednom periodu donijeti odluku o izboru konsultanta", saopšteno je agenciji MINA - business iz Kabineta gradonačelnika Cetinja.

Konsultant će imati zadatak da pomogne crnogorskoj Vladi u pripremi tendera za javno-privatno partnerstvo, a njegove usluge će podrazumijevati izradu elaborata o privatno-javnom partnerstvu, reviziju Studije izvodljivosti i raspisivanje tendera za izbor i odabir privatnog partnera.

Svi zainteresovani konsultanti mogli su da pokažu interesovanje do 20. decembra, na crnogorskom i engleskom jeziku.

Očekuje se da posao počne u prvom kvartalu naredne godine, a rok za završetak je šest mjeseci. Za izbor konsultanta je opredijeljeno 200 hiljada eura iz fonda Centralnoevropska inicijativa CEI pri EBRD-u.

Svi zainteresovani konsultanti mogli su da pokažu interesovanje do 20. decembra, na crnogorskom i engleskom jeziku

Zadatak konsultanta biće da napravi kratak pregled i dopunu Studije izvodljivosti iz 2008. godine, što će omogućiti tehničku, tržišnu i komercijalnu procjenu projekta.

To će, kako se dodaje, pomoći EBRD-u da procijeni rizik i mogućnosti predstavljene tom investicijom, ali i da identifikuje polja koja bi trebalo da se istražuju u narednom periodu.

Konsultant će, kako se navodi, pomoći crnogorskoj Vladi da pripremi međunarodni tender za privatno-javno partnerstvo, pri čemu će pomoć EBRD-a osigurati korišćenje najbolje međunarodne prakse po njenim standardima.

To uključuje procjenu pravnog okvira, kao i način na koji važeći zakon odobrava, podržava ili sputava određene djelove tog partnerstva.

Konsultant će, kako se navodi, pripremiti i niz predkvalifikacionih dokumenata, uključujući predkvalifikacione kriterijume i set tenderske dokumentacije uključujući nacrt koncesionog ugovora.

Konsultant će pomoći Vladi da vodi tender, uključujući i procjenu pristiglih ponuda, imenovanje najboljeg ponuđača i potpisivanje koncesionog ugovora.

Na konkursu su mogli učestvovati individualni konsultanti koji su državljani Italije, ili konsultantske firme registrovane u Italiji. Te firme, međutim, mogu na osnovu podugovora angažovati spoljne stručnjake, ili konsultantske firme iz drugih zemalja centralnoistočne Evrope - Albanije, Austrije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Makedonije, Moldavije, Poljske, Rumunije, Srbije, Crne Gore, Slovačke, Slovenije ili Ukrajine.

Izgradnja žičare će pomoći razvoju turizma na jugozapadu Crne Gore, jer će turisti koji dolaze na Jadran dobiti mogućnost da na zanimljiv način posjete i druga mjesta.

Bonus video: