USS će vršiti pritisak na Skupštinu da ne pristane na mjere štednje na teret građana

Vlada je prekjuče odlučila da sa dodatnih tri odsto tokom 2013. godine oporezuje sve zarade koje su u bruto iznosu veće od 400 eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 17:49h

Vlada je jednostrano donijela odluku o uvođenju dodatnog poreza koji predstavlja po ko zna koji put udara na zarade i standard zaposlenih i njihovih porodica, nakon što je Unija slobodnih sindikata (USS) odbila da pristane na smanjenje zarada u javnom sektoru za devet odsto.

Zbog toga će, kako je rečeno na konferenciji za novinare, USS tokom januara vršiti pritisak na Skupštinu da ne pristane na mjere štednje na teret građana, a postoji mogućnost i da se organizuje serija protesta, štrajkova i javnih okupljanja jer se na novo oporezovanje ne smije pristati.

Vlada je prekjuče odlučila da sa dodatnih tri odsto tokom 2013. godine oporezuje sve zarade koje su u bruto iznosu veće od 400 eura.

Generalni sekretar USS Srđa Keković je kazao da je ministar Radoje Žugić prošle sedmice insistirao da razgovara sa njima ali da su oni rekli da ne pristaju na smanjenje zarada i da im je tada rečeno da će u suprotnom biti povećan porez ali samo za plate u javnom sektoru i da će Vlada svakako naći način da uzme taj novac.

“To je legitimno pravo predstavnika Vlade ali smo rekli i da je težak socijalni trenutak, da ogroman broj zaposlenih ne može da podmiri osnovne potrebe, da cijene rovba i usluga dvljaju godinama. Početkom godine smo imali seriju protesta upravo zbog toga što se jednostarnim odlukama štedi na račun zaposlenih”.

“Na drugoj strani će imati USS i preduzećemo sve mjere koje nam zakon dozvoljava kako bi zaustavili takve odluke”, kazao je Keković i ponovio da su “bezbroj puta” ukazivali Vladi gdje može da uštedi i poveća prihode kroz transparentnu poresku politiku, da kočnačno počnu da poštuju mjere koje su sami donijeli, a tiču se smanjenja troškova, kupovine automobila i zapošljavanja.

“Ne mogu se kupovati nova auta od 40.000 i više eura, a od građana sa platom od 260 eura tražiti da se još odriče”, istakao je on.

Novoizabrani predsjednik Glavnog odbora USS mr Vukašin Zogović je rekao da postoji 10 odsto izrazito bogatih koji duguju državi više od 200 miliona eura za poreze.

“Povećanjem poreza na dohodak žele da zahvate iz praznih džepova siromašnih 90 odsto građana i dobiju 30 miliona”, istakao je Zogović.

On je dodao i da kriza u Crnoj Gori traje jako dugo i da je ekvivalent za tu krizu je vrijeme tokom kojeg DPS-SDP vladaju državom.

“Neko bi ispred Vlade trebao da kaže građanima šta ih očekuje srednjoročno, koje mjere u narednih godinu dana, a šta dugoročno i koliko će kriza da traje”, rekao je Zogović.

On je pozvao građane, sindikate da u svojim ustanovama iskažu revolt mjerama Vlade ,a da će im USS pomoći organizovanjem svih oblika izražavanja nezadovolstva.

“Pošto težimo Evropi neka budu spremni da izražavamo nezadovoljstvo na način na koji to rade njihovi radnici”, zaključio je on.

“U ministarstvu su nas pitali “nećete valjda kao Slovenci da rušite i palite”. Sad ispade da su i Slovenci varvari , a samo mi civilizovani”

Novoizabrani pomoćnik generalnog sekretara Zvonko Pavićević je rekao da je prije odluke trebao da zasjeda Socijalni savjet, a izostanak te sjednice je dokaz da je socijalni dijalog u Crnoj Gori fingiran i da služi samo za pokazivanje međunarodnoj zajednici.

“Umjesto razgovora sva tri socijalna partnera pokušali su na brzinu da ubjede sindikata da pristane na smanjenje plata”, kazao je on.

Pavićević je rekao i da će radnici prosvjete krenuti u “radikalan otpor” mjerama štednje i da neki od njih već predlažu da ne počnu sa časovima u drugom polugodištu.

“Ovim potezom su negirane sve kvalifikacije prethodnog premijera da su naši protesti bili politički i da smo neprijatelji države”, istakao je Pavićević i objasnio da su proteste najavili i Žugiću.

“U ministarstvu su nas pitali “nećete valjda kao Slovenci da rušite i palite”. Sad ispade da su i Slovenci varvari , a samo mi civilizovani”, ocjenio je on.

Na jučerašnjoj konstitutivnoj sjednici pored Zogovića i Pavićevića nove funkcije su dobili dr Vladimir Pavićević koji će biti zamjenik generanog sekretara za oblast javnog sektora i zamjenik za oblast privrede Željko Burić, dok će regionalni koordinator biti Aleksa Marojević.

Galerija

Bonus video: