Simović: Država nije vodila evidenciju ko je zloupotrijebio otpremninu

Odbor je glasovima vladajuće koalicije dao podršku predlogu dopune Zakona o radu kojim će se onemogućiti ponovno zapošljavanje u javnom sektoru radnicma koji sporazumno raskinu radni odnos
2 komentar(a)
Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje, Foto: Savo Prelević
Odbor za rad, zdravstvo i socijalno staranje, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.12.2012. 16:44h

“Dražava nije imala obavezu pa zbog toga nije ni vodila evidenciju o tome koliko ljudi je zloupotrijebilo otpremnine, odnosno dobilo ih za rad u javnom sektoru i odmah se opet zaposlili i primali platu iz budžeta”, kazala je na Odboru za rad, zdravstvo i socijalno staranje pomoćnica ministra rada Vesna Simović.

Odbor je glasovima vladajuće koalicije dao podršku predlogu dopune Zakona o radu kojim će se onemogućiti ponovno zapošljavanje u javnom sektoru radnicma koji sporazumno raskinu radni odnos u narednih pet godina, a godinu onima koji budu proglašeni tehnološkim viškom.

Kome se ipak pruži šansa da prije isteka tog roka ponovo radi kao državni službenik ili u javnim preduzećima čiji je država vlasnik ili dioničar, moraće da vrati otpremninu u punom iznosu.

Poslanike opozicije je zanimalo zbog čega predlogom nije obuhvaćen i lokalni nivo i na taj način onemogućena zloupotreba novca iz opštinskih budžeta Simović je rekla da su predlog uzeli iz Sporazuma o politici zarada zaposlenih koji se finasiraju iz budžeta koji je usaglašen sa socijalnim partnerima.

“Nijesmo željeli da budemo neodgovorni socijalni partneri i sami mjenjamo rješenja ali se na predlog može amandmanski djelovati”, kazala je Simović.

Na insistiranje poslanika Demokratskog fronta (DF) Janka Vučinića da saopšti koliko je radnika godinu nakon potpisivanja Sporazuma dobilo otpremninu, jer je veliki broj zainteresovan za raskid ugovora, Simović je kazala da još nije niko.

“Otpremnine su zloupotrebljavali oni koji su politički podobni. Bilo bi dobro da ova zakonska odredba ne bude poštovana na isti način”, rekao je on.

Poslanik Socijalističke narodne partije Neven Gošović je istakao da postoji mogućnost da neko primi otpremninu od države i zaposli se u nekoj opština ili u lokalnom javnom preduzeću te da ne bi trebalo ograničavati na godinu zapošljavanje onih koji su otpušteni kao tehnološki višak jer do raskida radnog odnosa nije došlo njihovom krivicom.

Poslanika DPS-a Zorana Jelić je zanimalo koliko novca će se uštedjeti zbog najavljenih otpuštanja viška radnika ali pomoćnica ministra finasija Ana Krsmanović j e rekla da te analize tek treba da urade.

Poslanika DF-a Radovan Asanović je pitao otkud viškovi i ko je odgovoran zato što su oni zapošljeni.

“Ako isti čovjek može sedam puta da bude premijer, a ministar zdravlja tri puta mninistar, otkud viškovi. Sporan je i termin “viškovi” u vlasti koja ima kontinuitet i koja ih je zaposlila”, rekao je on.

Bonus video: