Vektra Jakić u stečaju, a traži kredit

“Vijestima” je u Vladi saopšteno da je pomoć tražena za dobijanje kredita IRF-a a kao garancija je ponuđena imovina kompanije koja nije opterećena bankarskim hipotekama
5 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 26.12.2012. 18:14h

Menadžment pljevaljske kompanije Vektra Jakić u stečaju traži od Vlade da im obezbijedi kredit kod Investiciono-razvojnog fonda (IRF) i produži koncesije za eksploataciju šume.

Šansa je, kako je “Vijestima” saopšteno iz Vlade, minimalna s obzirom na to da je Apelacioni sud odbacio predloženi plan reorganizacije kompanije.

Prema Zakonu o koncesijama, koncesionar koji ode u stečaj, automatski gubi tu dozvolu.

Privredni sud Crne Gore je 28. maja ove godine uveo stečaj pljevaljskoj kompaniji

“Vijestima” je u Vladi saopšteno da je pomoć tražena za dobijanje kredita IRF-a a kao garancija je ponuđena imovina kompanije koja nije opterećena bankarskim hipotekama za ranije pozajmice.

“S obzirom na to da je Apelacioni sud odbacio plan reorganizacije, Vlada nema mehanizme da razmatra zahtjev”, kazali su iz izvršne vlasti.

Privredni sud Crne Gore je 28. maja ove godine uveo stečaj pljevaljskoj kompaniji. Zahtjev za stečaj je podnijela mađarska OTP banka, jer joj Brkovićeva kompanija nije vratila kredit od 74 miliona eura. Kredit je odobren Brkovićevoj glavnoj kompaniji Vektra Montenergo, a Vektra Jakić je bila žirant.

Uvođenjem stačaja, svim radnicima u Vektri Jakić prestao je radni odnos, pa je njih 209 upućeno na Biro rada

Sada stečajnom sudiji stoji na raspolaganju opcija da odobri podnosiocu da najduže u roku od 30 dana podnese izmijenjeni plan reorganizacije, a ako povjerioci to ne prihvate, proglašava bankrot preduzeća.

Nakon toga slijedi oglašavanje prodaja imovine stečajnog dužnika kako bi se namirili povjerioci.

Prema zakonu o stečaju stečajnu masu čini cjelokupna imovina stečajnog dužnika u zemlji i inostranstvu na dan otvaranja stečajnog postupka, kao i imovina koju stečajni dužnik stekne tokom stečajnog postupka, ali ne ulazi imovina koju je dužnik založio radi obezbjeđenja kredita.

Vektra je prije šest godina dobila koncesije na pljevaljske šume u 13 gazdinskih jedinica na period od 30 godina

Uvođenjem stačaja, svim radnicima u Vektri Jakić prestao je radni odnos, pa je njih 209 upućeno na Biro rada. Četrdesetak radnika je vraćeno na posao i uglavnom su angažovani na izvlačenju trupaca iz šume.

Vektra je prije šest godina dobila koncesije na pljevaljske šume u 13 gazdinskih jedinica na period od 30 godina.

Bonus video: