Biznis ideje: Od ženskih cipela do kafe za ponijeti

Đukanović je kazao da preduzetništvo i radna praksa moraju postati dio obrazovnog programa
312 pregleda 5 komentar(a)
biznis ideje, Foto: Boris Pejović
biznis ideje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.12.2012. 08:28h

Investiciono-razvojni fond (IRF) nagradio je troje studenata sa Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Donja Gorica i Univerziteta Mediteran sa po 200 eura za preduzetničke ideje.

Prvu nagradu za “Proizvodnju ženskih cipela” u Crnoj Gori dobila je Jana Raičević, sa Ekonomskog fakulteta u Podgorici. Drugu nagradu za “Digitalnu biblioteku na univerzitetu” dobio je Lazar Bakić, sa Fakulteta za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis UDG-a, dok je treću nagradu za biznis ideju “Kafa za ponijeti” dobio Spasoje Vukmirović, sa Fakulteta za poslovne studije Univerzitet Mediteran.

Nagrade su dodijeljene na svečanosti u vinskom podrumu Šipčanik gdje je IRF okupio domaće privatnike i predstavio publikaciju “Mreža biznisa”.

Govoreći na svečanosti premijer Milo Đukanović je kazao da preduzetništvo i radna praksa moraju postati dio obrazovnog programa da bi buduće generacije osposobili za samostalan rad i stvaranje novih vrijednosti. On je podjestio da će IRF uskoro imati na raspolaganju kreditnu podršku za preduzetnike od 100 miliona dobijenu od Evropske investicione banke (EIB).

“Taj novac mora što prije biti u funkciji stvaranja novih vrijednosti, novog zapošljavanja i podške ravnomjernijem regionalnom razvoju Crne Gore”, rekao je Đukanović na manifestaciji „Mrežom znanja i kapitala do vlastitog biznisa“.

Predsjednik uprave IRF-a Dragan Lajović je kazao da će naredne godine biti povučeno 50 miliona eura od EIB-a, a prva tranša u februaru. Kamate će iznositi od 4,5 do 6,5 odsto. On je rekao da je ta institucija do sada kreditno podržala 436 projekata malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednika, samostalno i u saradnji sa poslovnim bankama.

“U realizaciju pomenutih projekata IRF je uložio 35 miliona eura, dok su banke svoj doprinos iskazale kreditnom podrškom u iznosu od sedam miliona eura”, naveo je Lajović i napomenuo da će vrlo brzo početi sa odobravanjem povoljnih kredita na period od 10 godina.

Bonus video: