Nikšić: Radnici "Onogošta" počeli štrajk glađu

Radnici su kazali da će sa štrajkom glađu početi i njihove kolege koje su bile radno angažovane u hotelima u Risnu i Sutomoru
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 11:59h

Radnici Hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Onogošt počeli su štrajk glađi u prostorijama Mliječnog restorana istoimenog hotela u Nikšiću.

Oni traže da im Ministarstvo turizma riješi status pošto njihov radni odnos prestaje 31. decembra, a socijalni program ni nakon višemjesečnih pregovora nije završen.

“Radnici su se samoinicijativno okupili jer se plaše gdje će 31. decembra. Tada svi završavamo na Birou rada a ništa nije riješeno. Uputićemo dopis premijeru, resornim ministarstvima i Privrednom sudu, kako bi ih obavijestili o nastaloj situaciji i ponovo zatražili da se socijlni program realizuje”, kazala je predsjednica Sindikata Zorka Niković.

Radnici su kazali da će sa štrajkom glađu početi i njihove kolege koje su bile radno angažovane u hotelima u Risnu i Sutomoru, koji nakon isteka turističke sezone ne rade, a da će se danas dio radnika okupiti ispred resornog ministarstva, a dio ispred Privrednog suda.

“Dovedeni smo u zaista beziizlaznu situaciju i ovo nam je jedino preostalo"

“Dovedeni smo u zaista beziizlaznu situaciju i ovo nam je jedino preostalo. Pregovori sa nadležnima traju duže od dvije godine i još nikakav odgovor nijesmo dobili. Mi samo tražimo da nam se isplate adekvatne otpremnine i da ne odemo na Biro bez igdje ičega”, kazala je jedna od radnica Sonja Golović.

Prema poslednoj odluci Privrednog suda, radnicima Onogošta, preduzeća koje je od maja u klasičnom stečaju, radni odmos prestaje 31. decembra.

Konkurs do 18. januara

Sindikat je resornim ministarstvima predložio da otpremnine za 82 za stalno zaposlena radnika, u zavisnosti od godina staža, budu od 6.000 do 12.500 eura. Novac za tražene otpremnine bio bi obezbijeđen od sredstava kojih se država prije dvije godine odrekla na ime neuplaćenih poreza i doprinosa za zaposlene u HTP Onogoštu. U pitanju je milion eura i novac se nalazi na računu Poreske uprave. Akcijama HTP Onogošta od 2004. godine upravlja HLT fond, koji je zbog duga od oko četiri miliona eura prije dvije godine zatražio uvođenje stečaja.

Stečaj je uveden u maju 2009, a stečaj sa ličnom upravom u novembru iste godine. Zbog toga što nijesu otklonjene posljedice kršenja Plana lične uprave Privredni sud je krajem marta donio odluku o otvaranju klasičnog stečaja.

Radnicima se iz stečajne mase duguje 11 plata sa doprinosima, po dva regresa i topla obroka, jubilarne nagrade i razlike u platama iz 2010. godine.

Prošle sedmice je izašao i šesti oglas za prodaju preostale imovine HTP Onogošta. Početna cijena hotela u Nikšiću, Risnu i Sutomoru i kafane u Šavniku je 22,2 miliona eura, što je za 4,3 miliona niža cijena u odnosu na prethodni oglas.

Konkurs je otvoren do 18. januara, a javna licitacija biće održana tri dana kasnije u Privrednom sudu u Podgorici.

Galerija

Bonus video: