Đukanović krenuo da spasava Pobjedu

Premijer tražio da se njegovi saradnici fokusiraju na državno glasilo
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 13:46h

Iako je ishod dugih pregovora o prodaji Pobjede sarajevskom Avazu sve neizvjesniji, Vlada neće dopustiti gašenje državnog glasila, saznaju “Vijesti”.

Premijer Milo Đukanović je, prema izvorima “Vijesti”, nedavno od svojih saradnika tražio da se fokus u tenderu za Pobjedu stavi na njeno spasavanje. Ukoliko prodaja i zvanično bude proglašena propalom, na pomoć se jedino može računati preko državnog budžeta - plaćanjem kredita, što je ranije i učinjeno novcem poreskih obveznika i otpisivanjem poreza.

Tendersku komisiju za privatizaciju Pobjede vodio je doskorašnji ministar finansija Milorad Katnić, kojeg je Đukanović imenovao za svog savjetnika za ekonomiju i finansije.

O tajnovitim pregovorima sa Avazom, koji je i dalje u vlasništvu odnedavno ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine i biznismena Fahrudina Radončića, nema mnogo zvaničnih informacija, osim da su, navodno, i dalje u toku.

Prvo su bili u blokadi zbog premišljanja Avaza nakon što su im dostavljeni poslovni rezultati Pobjede u prethodnim godinama, odnosno milionski gubici, potom zbog godišnjih odmora, a posljednji put su bili zamrznuti zbog predizborne kampanje u obje države.

S obzirom na direktne lične odnose Đukanovića i Radončića, mogao bi se očekivati i dogovor u vezi sa saradnjom za crnogorsko izdavačko preduzeće.

Najveći problem Avazu su bili naslijeđeni problemi, gubici, velika zaduženja koje nije spreman da preuzme, ali i višak zaposlenih.

Vlada godinama novcem poreskih obveznika pomaže opstanak niskotiražnog državnog lista, a Pobjedi je praktično otpisivan dug za poreze, jer je država, koja je osam godina nezakonito većinski vlasnik štampanog medija, dugovanja pretvarala u akcije i time povećavala dioničarski udio.

Poreski obveznici nijesu imali korist ni od garancija za kredite Pobjede od preko šest miliona, bez kamata. Na dobitku su, očigledno, jedino određeni krugovi vlasti koje su obezbjeđivale medijski prostor za promociju svojih projekata i napade na opoziciju i privatne medije.

Država je dala garancije za kredite Pobjede kod komercijalnih banaka, jedan od 2,97 miliona i drugi od 3,5 miliona eura, koji su korišćeni najvećim dijelom za isplatu zaostalih zarada i otpremnina za zaposlene. S obzirom na to da je kredit iskorišćen za potrošnju, bilo je jasno da ga Pobjeda neće moći vraćati, pa to rade, opet, poreski obveznici.

Na taj problem je nedavno upozorila i Državna revizorska institucija (DRI), koja je u reviziji završnog računa državnog budžeta za 2011. konstatovala da je Ministarstvo finansija iz državne kase isplatilo Sosiete Ženeral Montengro banci 992,2 hiljade eura po osnovu državne garancije za kredit, koju je Vlada dala Pobjedi. Kredit je namijenjen za sprovođenje programa restrukturiranja.

Pored tolike državne pomoći i prepolovljenog broja radnika, Pobjeda, koju uređuje bivši savjetnik Đukanovića, nije poboljšala poslovanje.

Zbog loše pozicije, propala su dva tendera za privatizaciju, a na trećem se javio jedino Avaz, koji je, osim 100.000 eura za preuzimanje državnog paketa akcija Pobjede, ponudio i 2,5 miliona eura za investicije u štampariju i 1,68 miliona za socijalni program.

Planirano je i da na sadašnjoj lokaciji Pobjede izgrade stambeno-poslovnu zgradu, za koju je (bio) spreman da uloži više od devet miliona eura.

Radončić i Mišković

Radončić je imao zanimljive poslovne veze i sa nedavno uhapšenim najbogatijim Srbinom, vlasnikom Delta Holdinga Miroslavom Miškovićem. Njih dvojica su 2008. godine registrovali kompaniju Prezident nekretnine, sa sjedištem na adresi Avaza u Sarajevu.

Prvi zajednički poslovni poduhvat bio je kupovina atraktivne lokacije u Tuzli s ciljem gradnje stambeno-poslovnog centra. U to vrijeme Radončić dobija kredit od Komercijalne banke Beograd pod ekstra povoljnim uslovima o kojima su i srpski privrednici sanjali.

Taj kredit se povezuje sa Prezidentom, a u "posredovanju" kupovine tog zemljišta "lobirali" su, kako prenosi beogradski Novi magazin, Naser Keljmendi i Naser Orić.

Galerija

Bonus video: