USS pozvala građane da ne kupuju 1. i 2. januara

“Zaštićemo koleginice i kolege tako što ćemo objasniti njihovim poslodavcima da nećemo trgovati tokom praznika"
0 komentar(a)
Prodavnica, proizvodi, Hrana,, Foto: Boris Pejović
Prodavnica, proizvodi, Hrana,, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.12.2012. 15:44h

Unija slobodnih sindikata (USS) pozvala je svoje članstvo, sve građane i javne ličnosti da se uzdrže od kupovine 1. i 2. januara i na taj način omoguće zaposlenima u trgovinama da umjesto na poslu praznike provedu sa svojim podoricama.

Slobodne dane za vrijeme državnih i vjerskih praznika garantuje Zakon o državnim i drugim praznicima za čije se sprovođenje u aprilu, nakon četiri godine postojanja, Inspekcija rada oglasila nenadležnom, a on ne sadrži ni sankciju za poslodavce koji ga ne poštuju. USS od 2009. godine pokušava da suzbije povaju rada tokom praznika, zbog čega su u maju podnijeli inicijativu za dopunu Zakona.

Akcija “Danas ne kupujem” je apel jer, kazao je generalni sekretar USS Srđa Keković, u ovom trenutku jedino građani i građanke mogu svojom savješću, ukoliko se odazovu akciji, da pokažu solidarnost.

“Zaštićemo koleginice i kolege tako što ćemo objasniti njihovim poslodavcima da nećemo trgovati tokom praznika jer ćemo se snabdjeti dan ranije, a 1. i 2. januara ćemo se uzdržati od kupovine”, kazao je Keković i dodao da ima dio poslodavaca koji ne bi radili tih dana ali moraju zbog konkurencije.

“Svi u tom sektoru imamo prijatelje, rodbinu, komšije, a i da nam nijesu bliski jesu nam sugrađani koji imaju pravo da budu sa svojim porodicama tokom praznika”

“Svi u tom sektoru imamo prijatelje, rodbinu, komšije, a i da nam nijesu bliski jesu nam sugrađani koji imaju pravo da budu sa svojim porodicama tokom praznika”, rekao je on.

Dosadašnja kampanja USS, kako je rekao, je naišla na posebno na veliki odjek kod zaposlenih koji moraju da rade nezakonito u dane državnih praznika.

“Podstiču nas i mole da istajemo. Napravili smo neke pomake ali nijesmo uspjeli da dovedemo tu akciju do nivoa koji postoji u zapadnim zemljama, a to je da se na dan praznika ne radi. Nakon što se Inspekcija rada oglasila nenadležnom za sprovođenje zakona mi smo došli u situaciju da su zaposleni prepušteni na milost i nemilost svijetu kapitala koji po svaku cijenu želi do većeg profita”, kazao je Keković i istakao da će aktivnosti nastaviti dok izmjene Zakona ne budu donijete zbog čega su se ponovo obratili svim poslaničkim klubovima.

Obradović: Na terenu se Zakon ne poštuje

Predstavnica USS Sandra Obradović je istakla da je u pitanju Zakon sa svega sedam članova i da je u njemu jasno rečeno koji su dani neradni i da se zna da mogu da rade samo preduzeća čija tehnologija zahtjeva neprekidan rad 24 časa, a da za sve ostale mora biti slobodan dan.

“Na terenu je utvrđeno da se Zakon ne poštuje ni najmanje. Kad smo prije ranijih praznika najavljivali kampanju poslodavci su radnje zatvarali dok su mediji ili aktivisti USS prošli pored njih i onda ih odmah otvarali ili su zaposlene koristili za čišćenje objekata”, navela je Obradović i dodala da su se mnogi zapošljeni javljali USS za pomoć kako bi se Inspekcija rada natjerala da prati te objekte.

Član Rukovodstva USS Aleksa Marojević je rekao da je opšte poznato da se prava iz rada i radnog odnosa ne poštuju, da se radi duže od 40 časova sedmično i da cijela javnost i državni organi znaju da se radi praznicima i ništa se ne preduzima po tom pitanju.

Bonus video: