Izvršitelji naplatili 30 od 455 miliona potraživanja

Prema podacima Poreske uprave, koji su dati na osnovuanalitičkih kartica javnih izvršitelja za 2017. godinu ostvareni godišnji promet svih javnih izvršitelja iznosi 3.33 miliona eura, zaduženja 886.97 hiljada, dok je iznos uplaćenih poreza i doprinosa bio 970.79 hiljada
175 pregleda 3 komentar(a)
javni izvršitelji, Foto: Luka Zeković
javni izvršitelji, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.06.2018. 20:14h

Javni izvršitelji su prošle godine naplatili 29,7 miliona eura ili 6,52 odsto od ukupnog iznosa od 455,31 milion koji se potražuje u predmetima formiranim na osnovu izvršnih isprava. Ovi podaci se nalaze u Vladinoj analizi o efikasnosti funkcionisanja sistema izvršenja za prošlu godinu u kojoj je ocijenjeno da se moraju preduzeti sve radnje koje su dozvoljene zakonom kako bi se povećao procenat naplate u narednom periodu.

Ocijenjeno je i da se u radu kod javnih izvršitelja nalazi veliki broj izvršnih predmeta sa visokim iznosima potraživanja, koji su objektivno nenaplativi već duže vremena, a izvršni povjerioci, i pored toga, istrajavaju kod predloga za izvršenje, što u značajnoj mjeri opterećuje rad i rezultate rada javnih izvršitelja.

Analiza, koju je uradilo Ministarstvo pravde, se zasniva na podacima pribavljenim od osnovnih sudova, Privrednog suda, Komore javnih izvršitelja, Centralne banke, Poreske uprave, Upraveza inspekcijske poslove, kao i podacima Ministarstva pravde.

Zakonom o izvršenju i obezbjeđenju uređen je postupak izvršenja i postupak obezbjeđenja.Izvršni postupak je hitan. O predlogu za izvršenje sud, odnosno javni izvršitelj dužan je da odluči u roku od pet dana od dana podnošenja predloga.

Izvršenje određeno na osnovu izvršne isprave sprovodi se prije pravosnažnosti rješenja o izvršenju

Analiza je pokazala da su javni izvršitelji u prošloj godini primili veliki broj izvršnih predmeta na osnovu izvršnih isprava 17.958, ali i da je veliki broj ovih predmeta prenesen iz prethodnog perioda – 13.685, tako da se u radu ukupno nalazilo 31.643 predmeta. Od navedenog broja riješen je 13.261 predmet ili 41,90 odsto od ukupnog broja predmeta u radu, odnosno 73,84 odsto od broja primljenih predmeta u posmatranom periodu,tako da su javni izvršitelji za 5,22 odsto povećali procenat riješenih predmeta u prošloj godini u u odnosu na prethodni period.

“Ali, broj riješenih predmeta u posmatranom periodu prema ukupnom broju predmeta u radu manji je za devet odsto u odnosu na prethodni period, u kojem je riješeno 14.197 predmeta ili 50,9 odsto od ukupnog broja predmeta u radu u tom periodu.To je očekivano, jer se kod javnih izvršitelja prošle godine nalazio u radu znatno veći broj predmeta u odnosu na prethodni period iz kojeg je prenesen određeni broj predmeta. Pored činjenice da je veliki broj ovih predmeta riješen, iz posmatranog perioda prenesen je u naredni period veliki broj neriješenih predmeta – 18.382 predmeta, pa se može konstatovati da trend prenošenja predmeta iz predhodnog u naredni period nije u opadanju” ocijenjeno je u analizi.

U dokumentu je ocijenjeno da je reforma sistema izvršenja u pogledu rasterećenja sudova i povećanja njihove efikasnosti u rješavanju ove vrste predmeta dala odlične rezultate.To posebno, kako je objašnjeno, ako se ima u vidu činjenica da su su osnovni sudovi, bili opterećeni ogromnim brojem izvršnih predmeta, prije svega onih na osnovu vjerodostojnih isprava koji su naslijeđeni iz ranijeg perioda, a čiji se broj konstatno uvećavao prilivom novih predmeta, dok je izvršni postupak bio neefikasan i predugo je trajao.

Zakonit rad izvršitelja je uslov da sistem izvršenja da rezultate

U analizi piše da su inspektori Ministarstva pravde, nakon kontrole izvršitelja, podnijeli predlog za pokretanje disciplinskog postupka protiv jednog od njih, sa predlogom za njegovo privremeno udaljenje do okončanja krivičnog postupka koji je pokrenut protiv tog javnog izvršitelja. U analizi nije navedeno o kojem je javnom izvršitelju riječ.

Mediji su prošle godini pisali o hapšenju javnog izvršitelja Siniše Mugoše koji je uhapšen prošle godine u martu po nalogu specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, zbog sumnje da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Zbog sumnje da mu je pomagao uhapšen je i Podgoričanin Aleksandar Nestorović. Mugoša je osumnjičen da je, od za sada tužlaštvu nepoznatog lica, u Beogradu preuzeo falsifikovanu presudu po kojoj firma iz Slovenije potražuje od Telekoma 864 hiljade eura. On je na osnovu te lažne presude donio rješenje o izvršenju po kojem je 20. marta novac trebalo da bude uplaćen. Međutim, dan kasnije, službenici Telekoma su prijavili to Specijalnom tužilaštvu koje je odmah blokiralo isplatu. Sudski postupak je u toku

“U naredenom periodu potrebno je nastaviti sa kontinuiranim nadzorom nad zakonitošću rada javnih izvršitelja, s obzirom da je zakonito postupanje javnih izvršitelja uslov da reformisani sistem izvršenja ostvaruje očekivane rezultate”, navodi se u analizi.

Bonus video: