Rusi smanjuju plate, radnici KAP-a najavljuju otpor

Jurij Moisejev obavijestio radnike KAP-a da nedostaje 300.000 eura za isplatu naredne zarade, iz Sindikata uzvratili da neće dozvoliti da dobiju manje novca
81 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 09:24h

Izvršni direktor Kombinata aluminijuma Jurij Moisejev usmeno je obavijesti predstavnike sindikata da kompanija neće imati dovoljno novca za isplatu plate u januaru. Zbog toga je najavio smanjenje zarada, navedeno je u biltenu koji je juče radnicima podijelila Stručna služba Sindikata Aluminijuma KAP-a, koji je najavio da radnici to neće prihvatiti.

“Prema njegovim navodima, za isplatu januarske zarade će nedostajati 300.000 eura pa će zbog toga smanjiti zarade zaposlenima. Mi smo morali da reagujemo na ovo obavještenje izvršnog direktora KAP-a tako da smo ga informisali da su njegovi planovi o smanjenju zarada zaposlenima u KAP-u, neprihvatljivi za sindikat”, istaknuto je u biltenu najveće radničke organizacije u KAP-u kojom predsjedava Rade Krivokapić.

Krivokapić je naglasio da Kolektivni ugovor Kombinata jasno i eksplicitno upozorava da poslodavac ne može donijeti jednostranu odluku o smanjivanju zarada.

“Poručili smo mu da sindikat neće dati saglasnost poslodavcu da smanji zarade radnicima KAP-a. Zbog toga Vas molimo da budete spremni na sve što nas očekuje u danima koji slijede i apelujemo na Vas da, sada više nego ikada, budemo složni i istrajni u borbi za naša prava”, ističe se u biltenu podijeljenom zaposlenima.

Krivokapić je podsjetio da kada je ruska kompanija, koja upravlja KAP-om, 2007. godine zaradila, prema njihovom izvještaju, 70.000.000 eura. Prema mišljenju sindikata, zaradili su i 100 miliona eura, a “nisu ih dijelili radnicima pa ni oni sada neće da dijele dugove i gubitke koje je uprava zbog svoje nesposobnosti napravila”.

”Opomenuli smo poslodavca i za dugovanja uprave KAP-a prema radnicima na ime Stambenog fonda koja sada iznose oko tri miliona eura, zatim za dug od 150.000 eura zbog neizdvajanja jedan odsto na obračunate bruto zarade za sindikalne aktivnosti (koje služe za pomoći i liječenje radnika...) Ukazali smo mu i na to da je ruski menadžment zadužio KAP preko 300 miliona eura.

Istovremeno, zatražili smo od Vlade ili da raskine ugovor sa Rusima ili da ih natjera da poštuju sve obaveze prema zaposlenima i prema KAP-u (ulaganje i investiranje”, navedeno je u biltenu Sindikata Aluminijuma.

Kombinat aluminijuma je ove godine smanji potrošnju električne energije na zahtjev Elektroprivrede, što je uticalo i na smanjenje proizvodnje, a kako je zadržan isti broj radnika od prodaje fabrika ima novca jedva za kupovinu sirovina i isplatu zarada.

Galerija

Bonus video: