Kineske kompanije zainteresovane da ulažu u prugu i Luku Bar

Kompanije na čijem su čelu predstavnici kažu da su posljednjih godina među prvima u svijetu u oblasti drumskog i željezničkog saobraćaja i lučkog sektora
3 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2012. 20:19h

Kineske kompanije CCCC International, CRSCS International i China Railway Fifth Survey & Design Institute Group, zainteresovane su za ulaganja u Luku Bar, prugu i druge projekte u koje bi njihov konzorcijum mogao da se uključi. Njihovi predstavnici su, na sastanku sa ministrom saobraćaja Ivanom Brajovićem, kazali da su kompanije na čijem su čelu posljednjih godina među prvima u svijetu u oblasti drumskog i željezničkog saobraćaja i lučkog sektora."Potencijalni kineski partneri izrazili su nadu da će uspjeti da ostvare saradnju sa Ministarstvom saobraćaja i pomorstva i Direkcijom za željeznice Crne Gore. Kineska delegacija će obići prugu i snimiti postojeće stanje, kako bi dali svoje predloge i sugestije", navedeno je u saopštenju Ministarstva.Brajović, osim predstavnika konzorcijuma koji čine tri kineske kompanije, primio i predstavnike italijanskog Italferr-a i upoznao ih sa stanjem željezničke infrastrukture Crne Gore i sa prioritetima iz resora saobraćaja i pomorstva.Cilj sastanka je usaglašavanje Memoranduma o saradnji i razmatranje mogućih investicija sa fokusom na prugu Bar-Beograd.

Brajović: Za 2013. rekonstrukcija 10 kilometara prugeBrajović je kazao je da je među prioritetima nastavak rehabilitacije i podizanje na viši nivo željezničke infrastrukture na dionici Bar-Vrbnica koja predstavlja kičmu željezničkog saobraćaja u Crnoj Gori. On je rekao da je Vlada do sada obezbijedila 170 miliona iz predpristupne pomoći IPA fondova i kreditnih aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom, od čega je 90 miliona opredijeljeno za dionicu Bar-Vrbnica gde je do sada saniran veliki broj kosina, tunela klizišta i postignuto povećanje brzine sa 30 na 80 kilometara na sat.

"Međutim, zbog veoma složene konfiguracije terena neophodna su i dalja ulaganja, pa je za narednu godinu planirana rekonstrukcija još deset kilometara pruge", kazali su iz Ministarstva.Brajović očekuje da će i Srbija istim intenzitetom rehabilitovati dio ove pruge na svojoj teritoriji jer bi time efekti investicija i realizovanih projekata u Crnoj Gori bili vidljiviji. Iz Ministarstva podsjećaju da je studija o Tehničko ekonomskoj izvodljivosti radova vezanih za rekonstrukciju željezničkog pravca Bar-Beograd koju je izradio Italferr prihvaćena 2010. godine.Na današnjem sastanku zaključeno je da je dosadašnja saradnja sa tom kompanijom bila veoma kvalitetna i da je dobro to što je iskazana želja za daljim zajedničkim ulaganjima."Ostalo je da se definišu prioriteti i da se pripremi Memorandum o saradnji, a nakon revidiranja postojeće studije, ukoliko Ministarstvo saobraćaja i pomorstvo procijeni, može se govoriti o konkretnim projektima u kojima će nam kineske kompanije biti partneri", navedeno je u saopštenju.

Bonus video: