Istraga sumnjivih kredita u Hipo banci u BiH

Istražna komisija CSI Hipo navela je da je njen tim angažovan i u internoj istrazi u poslovnicama te banke i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji
1 komentar(a)
Hipo alpe adria, Foto: Hypoalpeadria.com
Hipo alpe adria, Foto: Hypoalpeadria.com
Ažurirano: 19.12.2012. 15:57h

Istražna komisija CSI Hipo, formirana radi interne istrage dodjele sumnjivih kredita unutar Hipo Alpe-adrija (Hypo Alpe-Adria) banke, provjerava dokumentaciju direkcije te banke za Bosnu i Hercegovinu.

Kako je objavio internet portal "Dnevnog avaza", tim istražitelja je naišao na mnoge materijalne dokaze o višemilionskim kreditima dijeljenim bez pokrića.

Član CSI Hipo zadužen za BiH Drago Kos potvrdio je da je njegov tim već dokumentovao dokaze koje je proslijedio Federalnoj upravi policije (FUP) i Tužilaštvu BiH, a po čijem nalogu se, kako je rekao, sprovodi opsežna istraga u Hipo Alpe-Adrija banci čija je direkcija u Mostaru.

Kos je rekao da ne može govoriti o imenima, dok sarajevski dnevnik "Dnevni avaz" nezvanično navodi da se najveći dio dokumentacije koja je predata policiji i državnom tužilaštvu, odnosi na kredite date firmama porodica Ivanković-Lijanovicć, Stanić, kao i oca i sina Hilme i Muje Selimovića koji nisu imali pokriće.

Sve te porodice bave se privatnim preduzetništvom. Kos je naglasio da Austrija i Uprava banke žele da raščiste sumnjive kredite i malverzacije u poslovnicama Hipo banke proteklih godina. Naveo je da je njegov tim angažovan i u internoj istrazi u poslovnicama te banke u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji.

Bonus video: