Šta u stvari čini potrošačku korpu od 800 eura: Za sok 30 centi mjesečno

Od izdataka za neprehrambene proizvode i usluge najviše novca se potroši na obimnu kategoriju “stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva”
260 pregleda 21 komentar(a)
sokovi, prodavnica, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
sokovi, prodavnica, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 19.12.2012. 15:08h

Prosječna zarada u novembru je smanjena za dva eura i iznosila je 478 eura, a potrošačka korpa je skuplja za 20 centi i koštala je 800,50 eura, pokazuju podaci Monstata.

Kada se ti podaci porede sa prošlogodišnjim vidi se da je vrijednost minimalne potrošačke korpe povećana za 3,9 odsto, a prosječna zarada je niža za jedan odsto.

Rast troškova, iako prošlog mjeseca gotovo minimalan, konstantan je tokom cijele godine i podaci Monstata pokazuju da su samo u junu cijene bile niže za tri eura, a da je već u avgustu to nadoknađeno rastom troškova od šest eura. Sa zaradama je suprotno pa je pad gotovo konstantan, iako su u julu, avgustu i oktobru iznosile u prosjeku 480 eura, u septembru su bile tri eura veće ali prošlog mjeseca dva manje.

Prema Monstatu na hranu i bezalkoholna pića u potrošačkoj korpi potrošeno je 252,8 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 353,7, dok je vrijednost imputirane rente 194 eura.

Teško dostižno, a ni to nije dovoljno

Uprkos činjenici da je ukupna cifra izuzetno velika i da se veliki broj građana sa svojim primanjima njoj ne može ni primaći, kada se detaljnije pogleda koliko Monstat računa da mjesečno troši prosječna porodica uočava se da je i to malo za osnovne potrebe.

Prema toj računici, prosječno domaćinstvo sa četiri člana je za kategoriju označenu kao “žito i proizvodi od žita”, gdje se ubraja i hljeb, trošilo 32,9 eura. To znači da je jedan član troši po 8,22 eura mjesečno na proizvode od brašna, ili da je porodici dnevno potrebno neznatno više od jednog hljeba koji košta 70 centi.

Za povrće i njegove prerađevine izračunato je da se mjesečno troši 38,4 eura ili pojedinačno po 9,6 eura, svježeg voća i prerađevina 27,5 eura ili po članu po 6,87 eura. Za svježe i prerađeno meso potroši se 48,7 eura ili po osobi 12,17 eura, za svježu i prerađenu ribu se potroši znatno manje, odnosno 5,6 eura koliko, primjera radi, košta kilogram i po pastrmke.

Za ribu pojedinačni mjesečni trošak je 1,4 eura.

Najviše za mliječne proizvode, za sok 30 centi!

Na kategoriju ulja i masti odlazi 7,6 eura ili po 1,9 eura za koliko se može kupiti malo više od litra suncokretovog ulja.

Najveći izdatak, prema statistici, su mlijeko, mliječni proizvodi i jaja za šta prosječna porodica potroši 74,1 euro ili po 18,5 eura po članu domaćinstva, odnosno 2,46 eura dnevno cijela porodica.

Ispostavilo se da su građani Crne Gore najštedljiviji kada su u pitanju bezalkoholna pića jer na sokove troše svega po 30 centi mjesečno ili na nivou porodice 1,2 eura.

Za 30 centi u prodavnicama se može kupiti jedino mali tetrapak soka od 200 mililitara, a čak je i pola litra obične ili mineralne vode pet do deset centi skuplje. Ostali prehrambeni proizvodi porodični budžet umanje za ukupno 16,80 eura.

Za odjeću po 11 eura mjesečno

Od izdataka za neprehrambene proizvode i usluge najviše novca se potroši na obimnu kategoriju “stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva”, ukupno 88 eura ili po osobi 22 eura.

Komunikacije mjesečno koštaju 36,2 eura ili po članu porodice telefon i internet troškovi iznose svega 9,05 eura. Transportne usluge porodicu košta 56,5 eura ili po 14,12 eura.

Ipak, ako je prilikom prikupljanja podataka obrađena i Podgorica, Monstatova statistika bi morala uočiti da gradska autobuska mjesečna karta zavisno od prevoznika i linije košta od 20 do 39 eura.

Za odjeću i obuću troši se mjesečno 11,32 eura ili na nivou porodice 45,3 eura. Mjesečno pokućstvo i rutinsko održavanje stana košta 25,1 euro, usluge restorana, kafea i hotela 17,5, ostala dobra i usluge 30,2 eura.

Izdaci za zdravlje kao za jednu plombu

Izuzetno je zanimljiva računica do koje je Monstat došao kada su u pitanju izdaci za zdravlje, a ono, kažu, da porodicu košta 24,8 eura ili po 6,2 eura svakog člana pojedinačno.

Nije jasno kako se stiglo do te cifre ako se zna da, na primjer, samo jedna zubna plomba, bez prethodnog liječenja, košta 20 eura što je gotovo kompletan iznos troškova za cijelu porodicu.

I obrazovanje je po Monstatovoj računici izuzetno povoljno jer se u tu svrhu troši svega 10,7 eura mjesečno ili ako se računa da porodicu čine roditelji i dvoje djece, to je po 5,2 eura po djetetu.

Ni za bioskop, ni za teretanu

Isto je i sa rekreacijom i kulturom za šta je mjesečni izdatak 19,7 eura ili po 4,92 eura.

To znači da prosječni građanin Crne Gore mjesečno jednom ode u bioskop da pogleda film u 3D projekciji i "pretekne" mu 12 centi, u pozorište ne može da ode jer je najjeftinija karta pet eura, a takođe ni na rekreaciju koja se plaća, jer je najpovoljnija mjesečna članarina u fitnes klubu oko 25 eura.

To ne bi mogao sebi da priušti nijedan član porodice ukoliko bi se novca za rekreaciju i kulturu u njegovu korist odrekla cijela familija.

Bonus video: