Zaustavljen otkup investicionih jedinica fonda Moneta

Direktorica DZU Moneta Biljana Šofranac objasnila je da je fond likvidan
173 pregleda 1 komentar(a)
Pare, Foto: Shutterstock
Pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.06.2018. 16:24h

Društvo za upravljanje fondom Moneta je 5. juna ove godine donijelo odluku o privremenom obustavljanju otkupa investicionih jedinica Otvorenog investicionog fonda (OIF) Moneta. U otvorenim fondovima nema akcija, već je kapital podijeljen na investicione jedinice čiji vlasnici nemaju pravo glasa. Imovinom otvorenog fonda upravlja DZU Moneta.

Direktorica DZU Moneta Biljana Šofranac objasnila je da je fond likvidan, a da je razlog za privremenu obustavu otkupa investicionih jedinica to što ne mogu da obave tačan obračun vrijednosti.

Razlog je, prema nezvaničnim informacijama, jedan dio investicionih jedinica iz BiH za koji privremeno nijesu u prilici bili da obezbijede tačan obračun vrijednosti, a regulator Komisija za tržište kapitala, koju su konsultovali, u tome im nije mogla pomoći. Nezadovoljni vlasnici investicionih jedinica OIF Moneta imaju zakonsku mogućnost da periodično traže od DZU isplatu vlasničkog udjela i do sada nije bilo problema sa isplatom, koje su se obično realizovale u roku od tri dana.

Gašenje Zatvorenog investicionog fonda (ZIF) Moneta u postupku dobrovoljne likvidacije okončano je 1. marta 2017. Preostala imovina ovog fonda podijeljena je srazmjerno vlasničkom učešću akcionarima. Odluka o dobrovoljnoj likvidaciji ZIF Moneta donijeta je još polovinom 2016. godine.

Bonus video: