IRF: Sa indignacijom odbacujemo sve navode Zdenke Popović

"Želimo da se poslanici Popović zahvalimo na afirmaciji rada IRF-a, da iz godine u godinu povećava plasmane. Te ocjene bi bile i povoljnije da je poslanica Popović uspjela da na sajtu IRF-a pronađe i podatke o faktoringu. Razumijemo ako je u pitanju nesnalaženje ili nedovoljno informatičko znanje"
500 pregleda 0 komentar(a)
IRF, Foto: Facebook
IRF, Foto: Facebook
Ažurirano: 19.06.2018. 15:57h

Apsolutno nijesu tačne konstatcije da bilo koje preduzeće dobija kredite po bilo kojem kriterijumu osim po ekonomsko-finansijskim uslovima i sa indignacijom odbacujemo sve navode poslanice Zdenke Popović, saopšteno je danas iz Investiciono-razvojnog fonda (IRF).

Iz te institucije su reagovali na navode potpredsjednice Demokratske Crne Gore i poslanice te partije Zdenke Popović koja je 15. juna na pres konferenciji ukazala na razloge za ozbiljnu sumnju da je i poslovanje IRF korišćeno i zloupotrebljavano za postizanje nedozvoljenog političkog uticaja aktuelne vlasti na državnom nivou sa ciljem postizanja premoći na izborima, kao i za podršku onim kompanijama čiji vlasnici se u javnosti doživljavaju kao miljenici režima.

"Želimo da se poslanici Popović zahvalimo na afirmaciji rada IRF-a, da iz godine u godinu povećava plasmane. Te ocjene bi bile i povoljnije da je poslanica Popović uspjela da na sajtu IRF-a pronađe i podatke o faktoringu. Razumijemo ako je u pitanju nesnalaženje ili nedovoljno informatičko znanje. Zato ćemo je rado uputiti kako da na sajtu pronađe tražene podatke, koji su objavljeni. Dakle, nije tačno da IRF krije te ili bilo koje druge podatke. Firma TCZ DOO Podgorica, je kao i sve druge firme aplicirala za kredit kod IRF-a i dobila kredit. Međutim, taj kredit nije realizovan, jer se nijesu stekli uslovi da se taj projekat realizuje (firma nije obezbijedila uslove za realizaciju projekta). Ni jedna firma, pa ni TCZ DOO ne može koristiti sredstva za bilo što drugo osim za namjenu za koju su aplicirali. To će potpredsjednici Popović potvrditi i drugi potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Kolić. Njegova firma SK Design Studio DOO je dobila kredit od IRF-a. Da li ga je neko propitivao kojoj političkoj opciji pripada i kad je dobio kredit i kad je imao poteskoća u vraćanju kredita, kad je bio blokiran i kad je vratio kredit", navodi se u saopštenju IRF.

Iz te institucije su kazali da u skladu sa Poslovnikom Skupštine Crne Gore, Član 55 poslanik je u obavezi da redovno prisustvuje radu Skupštine.

"Poslanica Popović bojkotuje Skupštinu i nije nam jasno kako traži podatke od nadležnih državnih institucija da bi nesmetano obavljala funckiju poslanika kad ne dolazi na posao? Zaista nije logično. IRF kontrolišu u svom radu Vlada, Skupština Crne Gore, DRI, CBCG, interna i eksterna revizija, međunarodne finansijske institucije. O radu IRF-a najbolje govore rezultati. Do prije neku godinu IRF je godišnje plasirao 12, 15, 20 miliona eura, a sad plasira 175 miliona eura, a ove godine će i preko 200 miliona eura. Da IRF ne radi kako treba da li bi obezbjeđivao tolika sredstva na međunarodnom tržištu? Kao i što poslanica Popović konstatuje, da li bi IRF obezbijedio toliki rast kredita da ne radi u skladu sa međunarodnim standardima", kazali su iz IRF.

Napominju da IRF nije budžetska institucija, što kako kažu podrazumijeva da ne obezbjeđuje niti jedan euro iz Budžeta Crne Gore i da sva svoja sredstva obezbjeđuje na međunarodnom tržištu kapitala i plasira ih u Crnu Goru.

"Dakle, IRF posluje po tržišnim principima i sam pokriva sve svoje troškove. To je i te kako poznato poslanici Popović, ali je jednostavno morala pod pritiskom konsinjora Demokratske Crne Gore, inače istrošenog bivšeg poslanika, koji je poznat po tome što je promijenio više partija, da izađe u javnost sa politikanskim stavovima. Da se poslanica Popović ozbiljno posvetila ovoj temi, na našem sajtu bi se upoznala i sa aktuelnim kreditnim linijama, procedurama i pravilnicima i uvidjela da pored pomenutih direktnih kreditnih aranžmana, IRF takođe u saradnji sa poslovnim bankama realizuje kredite, ali u svim tim situacijama apsolutno nema uticaja na to kome će banka odobriti kredit i za koje projekte će se banka obratiti IRF-u kako bi dobila kreditna sredstva", rekli su iz IRF.

Iz te institucije kažu da o uspješnosti i ekonomsko-finansijskim pokazateljima svih crnogorskih preduzeća svaki pojedinac se, takođe, može informisati ulaskom na sajt Poreske uprave.

"Tako je i predstavnica Demokrata, prije kreiranja ovog saopštenja, trebala da uđe na sajt Poreske uprave i izvrši analizu bilansa preduzeća spomenutih u tekstu. Uvidom u njihove bilanse postavlja se jedno sasvim logično pitanje - koji su razlozi da ta preduzeća ne dobiju kreditnu podršku ukoliku ispunjavaju sve uslove zakonom predviđene i da Demokrate predlože model za odbijanje najuspješnijih crnogorskih preduzeća. Dakle preduzeća pomenuta u tekstu su, prije svega, uspješni primjeri iz crnogorske privrede koja su po različitim kreditnim linijama i za različite namjene dobila kreditna sredstva čime su rekonstruisani i adaptirani postojeći hotelski kapaciteti, otvoreni novi hoteli, ugostiteljski objekti i proizvodni pogoni koji su stavljeni u funkciju. Realizacijom ovih investicija otvorena su nova radna mjesta što je i primarni cilj IRF-a kao razvojne institucije. Sva sredstva po osnovu tih kredita su namjenski iskorišćena, obaveze po osnovu kredita se uredno servisiraju bez ijednog dana kašnjenja, dok su pojedini krediti i prije vremena vraćeni, dok se većina ovih korisnika (Carine, Mesopromet, HD Laković, Voli, Kalamper, Čelebić) nalaze na “Bijeloj listi” poreskih obveznika što znači da uredno izmiruju svoje poreze i doprinose prema Državi", poručili su iz IRF.

Kazali su i da na nedoumicu Popović da li su sva sredstva koja je plasirao IRF data po pravilima i da li su namjenski iskorišćena samo će reći da od kredita odobrenih u 2017. godini, a koji su do sada dospijeli za namjensku kontrolu, nemaju nenamjenski okarakterisanih, kao ni djelimično nenamjensko okarakterisanih kredita, dok u 2016. godini od ukupnog broja odobrenih kredita, dva su nenamjenski okarakterisana, a jedan djelimično nenamjenski.

"Dok o uspješnosti finansiranih projekata najbolje govori NPL – procenat loših plasmana koji se kretao od 2,07% do 5,20 % (u zavisnosti od toga koji kriterijum primjenjujemo: dani kašnjenja ili klasifikacija plasmana prema regulativi CBCG). Ovi podaci jasno ukazuju na koji način IRF donosi odluke o plasmanu kreditnih sredstava i koliko uspješno realizuje svoje kreditne linije. Preostaje samo da se pitamo da li IRF, po mišljenu gospode iz Demokrata, treba da prestane sa radom u izbornoj godini i da obustavi kreditiranje? Znači li to da se opozicija protivi što IRF odobrava kredite crnogorskim preduzetnicima, po povoljnim uslovima, sa težnjom da preuzmu stvar u svoje ruke, otpočnu biznis i na taj način riješe svoje egzistencijalno pitanje? IRF će i ubuduće, kao razvojna institucija, podržavati projekte koji imaju značajan uticaj na životni standard građana Crne Gore, a samim tim i na otvaranje novih radnih mjesta, a javnost mora da zna koja je misija i funkcija Demokrata u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju IRF.

Bonus video: