Prosječna plata u Crnoj Gori pada, cijena potrošačke korpe raste

Iz Monstata je saopšteno da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u novembru u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježila pad od jedan odsto
172 pregleda 8 komentar(a)
potrošačka korpa, Foto: Arhiva Vijesti
potrošačka korpa, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 18.12.2012. 13:39h

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u novembru je, prema podacima Monstata, blago pala na 478 eura, dok je vrijednost minimalne potrošačke korpe porasla 0,02 odsto na 800,5 eura.

Minimalna potrošačka korpa je u odnosu na neto zaradu veća 1,7 puta.

Iz Monstata je saopšteno da je prosječna zarada bez poreza i doprinosa u novembru u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježila pad od jedan odsto, dok je u odnosu na prosječnu neto zaradu u cijeloj prošloj godini pala 1,2 odsto.

"Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u novembru u odnosu na oktobru pale 0,1 odsto, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,3 odsto", navodi se u saopštenju.

Iz Monstata su objasnili da je vrijednost minimalne potrošačke korpe, suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

Vrijednost prosječne bruto zarade u novembru bila je 713 eura.

Cijene proizvoda i usluga u grupama stanovanje, voda, struja, gas idruga goriva, pokućstvo i rutinsko održavanje stana, zdravlje, obrazovanje, ostale su na nivou iz prethodnog mjeseca

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u novembru je porasla 0,02 odsto u odnosu na oktobar. Vrijednost potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u novembru je iznosila 252,8 eura i pala je 0,04 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Od ukupne vrijednosti potrošačke korpe u posmatranom periodu na neprehrambene proizvode i usluge odnosilo se 353,7 eura, što je neznatno više nego u oktobru.

Vrijednost imputirane rente u novembru je bila 194 eura i u odnosu na okobar bila je nepromijenjena.

"Vrijednost minimalne potrošačke korpe u novembru je u odnosu isti prošlogodišnji mjesec veća 3,9 odsto, dok je u u odnosu na decembar prošle godine porasla četiri odsto", navodi se saopštenju.

Iz Monstata su dodali i da je inflacija u novembru, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, pala 0,3 odsto, dok je godišnja bila na nivou od 4,8 odsto.

"Najveći uticaj na mjesečnu stopu imali su pad cijena voća i povrća, usluga smještaja, goriva i maziva, usluga u kafeima, barovima i kioscima", rekli su iz Monstata.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je u kategorijama hoteli i restorani, prevoz, hrane i bezalkoholnih pića, komunikacije, rekreacije i kulture.

Rast cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća, alkoholna pića i duvan, ostali proizvodi i usluge.

Cijene proizvoda i usluga u grupama stanovanje, voda, struja, gas idruga goriva, pokućstvo i rutinsko održavanje stana, zdravlje, obrazovanje, ostale su na nivou iz prethodnog mjeseca.

Harmonizovani indeks potrošačkih cijena (HICP) je osnova za komparativna mjerenja inflacije u Evropskoj uniji i procjenu stabilnosti monetarne vrijednosti u eurozoni. Za razliku od indeksa potrošačkih cijena (CPI) koristi drugačiji metodološki koncept koji primjenjuju sve članice EU.

Bonus video: