Aco Đukanović i A2A dobili milione eura i prije presude

Vijeće Privrednog suda je, ukidanjem druge zabrane EPCG da kupi akcije Rudnika uglja, presudilo i prije početka suđenja o spornoj odluci Skupštine akcionara EPCG. Akcionari novac mogu da troše bez obzira na ovaj spor
560 pregleda 38 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Filip Roganović
Aco Đukanović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 19.06.2018. 15:17h

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) isplatila je juče, po osnovu javne ponude za preuzimanje Rudnika uglja, ukupno 31,37 miliona eura vlasnicima 96,78 odsto pljevaljske kompanije.

Pojedinačno najviše novca - oko 12,8 miliona eura prihodovala je italijanska kompanija A2A, zatim država 10,08 miliona eura, a potom Aco Đukanović, brat crnogorskog predsjednika, oko 3,84 miliona eura.

Transakcija je posredstvom Centralne depozitarne agencije (CDA) okončana sa zakašnjem od mjesec i 10 dana, nakon što je u petak ukinuta privremena sudska mjera zabrane kupovine Elektroprivredi i nakon što je Komisija za tržište kapitala dala saglasnost da se transakcija završi u roku od tri radna dana.

Direktor Centralne depozitarne agencije (CDA) dr Vladimir Kašćelan potvrdio je “Vijestima” juče već oko podneva da su nalog Komisije ispoštovali već prvog dana i dali nalog Societe General banci, da raspodijeli novac vlasnicima akcija Rudnika uglja.

Akcionari Rudnika, odnosno, vlasnici 96,78 odsto akcija pljevaljske kompanije davali su prodajne naloge CDA zaključno sa 4. majom ove godine, nakon čega je Privredni sud usvojio čak dvije privremene mjere zabrane kupovine akcija EPCG, sve dok se ne okonča parnica u sporu po tužbi M&V Company. Manjinski akcionar EPCG - M&V Company, u vlasništvu Vasilija Miličkovića tražio je tužbom poništenje sporne skupštinske odluke EPCG o preuzimanju Rudnika, koja je donijeta 26. marta ove godine.

Sudija Privrednog suda Nataša Bošković donijela je dvije privremene mjere zabrane EPCG da kupi akcije Rudnika, kako bi se onemogućila “nenadoknadiva šteta” i ova parnica učinila besmislenom.

Tako nisu mislile njene kolege iz vijeća Privrednog sudije:Nataša Sekulić, Miodrag Anđelić i Ivan Kovačević, koji su ukidanjem privremene sudske mjere (dva puta za nepun mjesec) omogućili juče vlasnicima akcija Rudnika da prihoduju i potroše novac bez obzira na ishod parnice koja se vodi.

Pojedinačno najveći prodavac akcija Rudnika, italijanska kompanija A2A koja je do juče posjedovala 39,49 odsto pljevaljske firme dobila je, na primjer, 12,8 miliona eura sa računa EPCG, bez izgleda da će ih ikada vratiti u Crnu Goru, sve da sud na kraju pravosnažno presudi i poništi spornu skupštinsku odluku EPCG.

Sudsko vijeće Privrednog suda je, ukidanjem zabrane EPCG da kupi akcije, tako presudilo u sporu koji se vodi pred sudom i prije njegovog početka.

Advokatica EPCG Azra Jasavić prošle sedmice je tražila izuzeće sutkinje Bošković koja je trebalo 25. juna da održi prvo ročište u sudskom sporu.

Tročlano vijeće Privrednog suda prigovaralo je u posljednjoj odluci da sutkinja Bošković nije postupala u skladu sa njihovim nalozima, dok je u drugoj privremenoj mjeri sutkinja isticala da je postupala u skladu sa nalozima vijeća.

Sudija Blažo Jovanić juče do kraja radnog vremena još nije odlučio o tom zahtjevu EPCG, ali su nakon ukidanja dvije privremene mjere stvoreni svi uslovi da predsjednik suda to na kraju i uradi.

“Sramotni pritisak i pokušaj borda direktora u EPCG i njihove advokatice Jasavić da preko učijenjenih i prestrašenih sudija Privrednog suda obesmisle sudski postupak i napune džepove braći Đukanović i njihovom miljeniku A2A, preinačenjem druge privremene mjere zabrane prometa akcijama Rudnika uglja je zastiđe za vladavinu prava i pravni poredak u Crnoj Gori, ali smo se na tu pojavu navikli kad su braća u pitanju”, ocijenio za “Vijesti” Vasilije Miličković, tužilac u ovom sporu.

On je ponovio svoje ranije tvrdnje i uzaludna upozorenja da su pojedini vlasnici akcija EPCG i Rudnika tokom zaključenja i jučerašnje transakcije trgovali sami sa sobom.

Iz CDA je juče popodne saopšteno da je novac od transakcije akcionarima dostupan na njihovim bankarskim računima u skladu sa instrukcijama koje su dali prilikom potpisivanja prihvata ponude.

“Akcionari koji su prijavili bankovni račun kod poslovne banke moći će raspolagati neto novčanim iznosom od danas (18.06.2018). Akcionari koji su odabrali komisionu isplatu preko Socite Generale Montenegro banke moći će podići novac na šalterima ove banke uz prezentaciju ličnog identifikacionog dokumenta počev od sjutra 19.06.2018. Akcionarima iz inostranstva je novac uplaćen deviznim-ino plaćanjem putem SWIFT-a i isti će im biti na raspolaganju shodno pravilima ino platnog prometa Socite Generale Montenegro banke i njihove korespondentske banke”, naveli su iz CDA.

Miličković: Ne trošite opljačkane pare, jer će se pravda probuditi

Miličković je upozorio, “glavne aktere ove farse da ih ipak čeka sudski postupak i da posebno glavni akcionari koji su u teškom konfliktu interesa ne troše pare koje su nemoralno i protivzakonito stekli”.

“Pa makar u konačnom o svemu odlučivao neki međunarodni sud. Ako su A2A i država bili suzdržani od glasanja za prihvatanje ponude za preuzimanje Rudnika na skupštini akcionara EPCG, onda taj konflikt ne mogu izbjeći u njenoj realizaciji da trguju sami sa sobom sto ih dodatno uvodi u zonu krivične odgovornosti. I konačno glavni akteri neka imaju u vidu da ne troše opljačkani novac, već neka računaju na presudu koja će ih obavezivati da vrate novac u EPCG, jer su nam njihove adrese i imovna stanja jako dobro poznata. Pravda se konačno mora probuditi u Crnoj Gori”, zaključio je Miličković.

Akcije EPCG porasle 16,28 odsto na 3,5 eura

Vijest o raspodjeli novca prihodovanog od prodaje akcije Rudnika uglja, imao je juče za posljedicu rast akcija EPCG na Montenegroberzi za 16,28 odsto na prosječnih 3,5 eura.

U dvije transakcije prodato je ukupno 1.395 akcija EPCG za ukupno 4.882 eura.

Dodatni rok od 15 dana za otkup preostalih akcija

U skladu sa članom 38 Zakona o preuzimanju, imajući u vidu da je sticalac EPCG stekao preko 75 odsto akcija sa pravom glasa u emitentu Rudniku uglja, vlasnici preostalih akcija (koji se nijesu prijavili u prvom roku) imaju pravo da pod istim uslovima ponude svoje akcije EPCG i iste će biti otkupljene.

“Ovaj zakonski obavezni dodatni rok za otkup akcija Rudnika će trajati 15 dana, počev od dana kada sticalac javno objavi rezultate preuzimanja, o čemu će akcionari biti zvanično obaviješteni preko navedenog javnog oglasa sticaoca - Elektroprivrede CG”, saopšteno je iz CDA.

Bonus video: