Naredne godine bez novih škola, puteva bolnica, domova zdravlja

Kapitalni dio budžeta za 2013. 65,6 miliona eura, veći dio ide na ranije započete poslove i rekonstrukcije
0 komentar(a)
Vrtići, Foto: Luka Zeković
Vrtići, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.12.2012. 15:14h

Kapitalni dio budžeta za narednu godinu iznosi 65,6 miliona eura, ali nije predviđena izgradnja nijedne nove škole, bolnice, doma zdravlja, novog putnog pravca, već većina novca ide na završavanje ranije započetih poslova, rekonstrukcije i dogradnje postojećih puteva, infrastrukture i objekata za potrebe državne administracije, kulture, sporta, zdravlja i obrazovanja.

Direkcija za saobraćaj dobija 30 miliona, a Direkcija javnih radova 35,6.

Direkcija za saobraćaj najviše novca potrošiće za izgradnju druge faze zaobilaznice u Nikšiću 5,2 miliona, zatim za rekonstrukcije puteva Slijepač most - Tomaševo 3,6 miliona, Berane - Lubnica 3 miliona, Vladimir - Sukobin 2,4 miliona, Vilusi - Vraćenovići 2 miliona, Lubnice - Jezerine milion eura... Za gradnju treće faze obilaznice oko Golubovaca predviđena su dva miliona, a za drugu fazu obilaznice oko Rožaja 500 hiljada.

Za sanaciju mostova, klizišta i kosina predviđen je milion eura, koliko pojedinačno i za rekonstrukciju raskrsnica, izgradnju trećih traka i nastavak gradnje Tunela Tirfan kod Berana. Za investiciono održavanje regionalnih i magistralnih puteva, nadzor i projektovanje predviđeno je 2,3 miliona, a za eliminaciju posljedica poplava na putevima 1,1 milion. Zanimljivo je da je za ekspropijaciju zemljišta za izgradnju autoputa Bar - Boljare predviđeno svega 100 hiljada.

Direkcija javnih radova 7,1 milion će potrošiti na izgradnju i rekonstrukciju administrativnog prostora za rad državnih organa, od čega 1,4 miliona za eko zgradu Ujedinjenih nacija u Podgorici i 1,2 miliona za eko zgradu Ministarstva održivog razvoja i turizma. Za izgradnju i adaptaciju objekata kulture predviđeno je 4,5 miliona, od čega se 1,6 miliona odnosi na bivšu upravnu zgradu Oboda, 900 hiljada za bioskop 18. septembar u Nikšiću, 750 za Njegošev mauzolej, Muzički centar 500 hiljada, adaptaciju Dvorca kralja Nikole u Nikšiću 200 hiljada, treću fazu doma kulture u Mojkovcu 200 hiljada...

Za izgradnju lokalne infrakstrukture predviđeno je 6,8 miliona, od čega je za pomoć opštinama opredijeljeno pet miliona, a od drugih projekata najviše novca 500 hiljada eura je za rekonstrukciju gradske tržnice u Bijelom Polju i 400 hiljada za MZ Bukovica kod Berana. Za infrastrukturu u nacionalnim parkovima predviđeno je pola miliona, za rekonstrukciju gradske kapele u Bijelom Polju 200 hiljada, za cjevovod u Mjesnoj zajednici Boan kod Šavnika 100 hiljada, za izgradnju šetališta pored Tare u Kolašinu 50.000...

Projekti očuvanja životne sredine koštaće 670 hiljada eura, od čega za sanitarne deponije, postrojenja za tretman otpadnih voda i vodosnabdijevanja 400 hiljada i 270.000 za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Žabljaku.

Javni radovi u zdravstvu vrijedjeće 2,4 miliona eura, od čega polovina te sume ide za izgradnju zgrade Agencije za ljekove i medicinska sredstva u Podgorici. Za zgradu Zavoda za transfuziju krvi predviđeno je 500 hiljada, za polikliniku sa urgentnim centrom u Beranama 400 hiljada, za odjeljenje intenzivne njege bolnice u Brezoviku 200 hiljada i za ambulantu u Mjesnoj zajednici Kličevo 110.000 eura.

Izgradnja i rekonstrukcija objekata socijalnog staranja koštaće 1,12 miliona eura, od čega 400 hiljada za dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama na Cetinju. Za izgradnju izbjegličkog kampa na Koniku predviđeno je 400 hiljada ali je navedeno da se on finansira u saradnji sa humanitarnim projektom “Sarajavski proces/Beogradska inicijativa”. Za dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Rožajama opredijeljeno je 200 hiljada, a za izgradnju glavne kuhinje u Domu starih u Bijelom Polju 120.000 eura.

Od ostalih investicija navedena je kupovina nekretnine za crnogorsku kuću u Njujorku od 300 hiljada eura i obaveze prema Zakonu o dinastiji Petrović Njegoš koje čine izgradnju stambenog objekta u Bajicama na Cetinju od 280 hiljada i adaptaciju Dvorca na Kruševcu u Podgorici koja će koštati 150 hiljada eura.

Za rješavanje stambenih potreba sindikalnih organizacija predviđeno je 300 hiljada eura, a za pomoć i prevenciju od poplava 50.000 eura.

Za sve vrtiće 660 hiljada eura

Za javne radove u obrazovanju predviđeno je 4,4 miliona, od čega milion i po za objekat zajedničkih sadržaja Akademije umjetnosti na Cetinju i 500 hiljada za sportsku dvoranu Univerziteta Crna Gora u Podgorici.

Iako Udruženje roditelja odavno ukazuje na preblem nodostatka prostora u vrtiće i neophodnost izgradnje novih, za šta su skupili i preko 6.600 potpisa građana, za sve radove u vrtićima predviđeno je 660.000 hiljada eura.

Za izgradnju vrtića i jaslica u Bijelom Polju u Ulici Lenke Jurišević predviđeno je 500 hiljada eura, iako je ranije bilo najavljeno da će ovu investiciju finansirati kao donaciju Vlada Azerbejdžana.

Na ovome mjestu postoji stari vrtić, a gradnja novog, koja se obećava već nekoliko godina, procijenjena je od dva miliona eura. Predviđena je adaptacija i rekonstrukcija četiri vrtića u Podgorici sa po 40.000 eura.

To su “Đina Vrbica” i vrtići i jaslice u Tuzima, Bloku 6 i na Starom aerodromu. Za rekonstrukciju Filozofskog fakulteta u Nikšiću predviđeno je 400 hiljada eura, školske-gradske sale u Gusinju 300.000, OŠ Mrkojevići u Baru 261 hiljadu, OŠ Bać u Rožajama 200.000, uređenje terena oko OŠ “Milan Vukotić” u Golubovcima 200 hiljada, po 100 hiljada za studentske domove u Podgorici i Nikšiću, za OŠ “Duško Korać” 96 hiljada i po 50.000 eura za Srednju stručnu školu u Golubovcima i Univerzitetski centar u Beranama.

Sportski vojni kompleks u Kolašinu od 4,4 miliona

Za izgradnju i rekonstrukciju sportskih objekata predviđeno je 7,5 miliona od čega više od polovine za “sportski vojni kompleks u Kolašinu” 4,4 miliona, koji do sada u javnosti nije pominjan, a zatim 1,1 milion za sportsku halu na Žabljaku, 650 za rekreacioni centar u Kotoru, 500 za dvoranu u Beranama, streljanu u Danilovgradu 360 hiljada, sportsko-rekreacioni centar u Murinu 300 hiljada i za rekonstrukciju svlačionica Fudbalskoj kluba Iskra iz Danilovgrada 130 hiljada eura.

Bonus video: