Kupovna moć u Crnoj Gori za 58 odsto manja od prosjeka u EU

Cijene obuće u Crnoj Gori su veće od svih zemalja regiona i većine članica EU
71 pregleda 12 komentar(a)
kupovina, Foto: Shutterstock.com
kupovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 14.12.2012. 20:08h

Kupovna moć prosječnog građanina Crne Gore je 42 odsto prosjeka Evropske unije, što znači da je za 58 odsto manja od kupovne moći prosječnog stanovnika EU, navedeno je u jučerašnjem izvještaju Eurostata - Evropskog zavoda za statistiku.

Eurostat je podatke za Crnu Goru dobio je od Monstata, a svi se odnose na prosjeke iz prošle godine. Većina roba i usluga je jeftinija u Crnoj Gori od prosjeka u EU, osim odjeće koja je na nivou cijena u EU i obuće koja je skuplja za deset odsto.

Odjeća je najskuplja u Švajcarskoj, a najjeftinija u Turskoj. Odjeća je u odnosu na Crnu Goru jeftinija u svim državama u okruženju, osim u Srbiji gdje je, prema ovoj statistici, za jedan odsto skuplja. Ovaj artikal košta manje i u većini članica EU, pa čak i u Italiji, Velikoj Britaniji, Španiji... U Luksemburgu, koji ima najveći standard građana u EU, cijene odjeće su skuplje svega dva odsto nego u Crnoj Gori.

Građani u Crnoj Gori skupo plaćaju obuću

Cijene obuće u Crnoj Gori su veće od svih zemalja regiona i većine članica EU. Obuća je jeftinija i u Velikoj Britaniji i to za 28 odsto, Njemačkoj za pet odsto, Luksemburgu i Holandiji za dva odsto. Najskuplja obuća je u Norveškoj i to za 41 odsto od prosjeka EU, a najjeftinija u Turskoj i to za 35 odsto od prosjeka EU.

Kupovna moć je jedan od indikatora ekonomskog blagostanja i jačine ekonomije. Najveću kupovnu moć u EU imaju stanovnici Luksemburga koja je za 171 odsto veću od kupovne moći prosjeka EU, a najmanju građani Bugarske kojima je manja za 54 odsto. Od zemalja regiona najveću kupovnu moć imaju stanovnici Hrvatske koja je za 41 odsto manja od prosjeka u EU, a zatim slijede Crna Gora, Makedonija i Srbija sa 65 odsto manje od prosjeka EU, i BiH i Albanija gdje je kupovna moć za 70 odsto manja.

Nakon lidera Luksemburga slijede Norveška, Švajcarska, Holandija, Irska, Austrija, Švedska...

Prema drugom indikatoru, paritetu kupovne moći, kojima se prikupljaju cijene za više od 2.400 potrošačkih dobara i usluga u 37 evropskih država i koji se smatra najboljim pokazateljem privrednog stanja u nekoj državi, Crna Gora se nalazi na 32. mjestu sa indikatorom od 59 odsto. To znači da je prosjek cijena roba i usluga u Crnoj Gori za 41 odsto manji od prosjeka u EU. Niži prosjek cijena od Crne Gore, imaju BiH, Srbija, Bugarska, Albanija i Makedonija.

Najveće cijene ima Švajcarska gdje su roba i usluge za 62 odsto skuplje od prosjeka EU, a zatim slijede Norveška, Danska, Švedska, Finska, Luksemburg...

Alkohol i hrana jeftiniji nego u EU

Cijene hrane i bezalkoholnog pića u Crnoj Gori su za 23 odsto niže od prosjeka EU, alkoholnog pića i duvana za 44 odsto, električne energije i goriva za 46 odsto, namještaja i pokućstva za 38 odsto, aparata za domaćinstvo za 17 odsto, električnih uređaja za svega jedan odsto, motornih vozila za 16 odsto, transportnih usluga za 54 odsto, komunikacija (internet, telefoni) za 26 odsto. Usluge restorana i hotela jeftinije su za 37 odsto od prosjeka EU.

Na nivou Evropske unije su cijene odjeće, a obuća je skuplja za čak 10 odsto od prosjeka EU.

Hrana je najskuplja u Norveškoj, a najjeftinija u Makedoniji. Cijene hrane, u odnosu na Crnu Goru, niže su u svim susjednim državama, osim Hrvatske, a niže su i u zemljama članicama EU Bugarskoj, Ruminiji, Poljskoj i Letoniji.

Cijene alkohola i duvana najveće su u Norveškoj i to dva i po puta od prosjeka EU, a najmanje u Makedoniji. U odnosu na Crnu Goru, ova dva proizvoda jeftinija su samo u Srbiji i Albaniji.

Ova istraživanja rađena su u 27 članica EU, 3 EFTA članice (Island, Norveška i Švajcarska), Hrvatskoj, zemlji pristupnica EU, u četiri zemlje koje su kandidati za članstvo u EU (Crna Gora, Makedonija, Srbija i Turska), i u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Sporni podaci za struju i gorivo

Električna energija i goriva su najskuplji u Danskoj i to za 52 odsto od prosjeka EU, a najjeftiniji u Srbiji i to za 52 odsto od prosjeka.

Prema ovim podacima, cijene struje i goriva su u Crnoj Gori jeftinije nego u BiH, Albaniji i Makedoniji. To je sporno jer je prema cijenama Regulatorne agencije za energetiku proteklih godina Crna Gora bila, uz Hrvatsku, regionalni lider po cijenama energenata.

Bonus video: