Ovo će biti najtraženija zanimanja u 2013. godini

Istraživanje je rađeno za američko tržište, ali su trendovi prisutni i na drugim svjetskim tržištima
1 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2012. 15:58h

Magazin Forbes je objavio listu 10 zanimanja koja bi, prema američkoj kompaniji Economic Modeling specialists, mogla da budu među najtraženijima u sljedećoj godini.

Istraživanje je rađeno za američko tržište, ali su trendovi prisutni i na drugim svjetskim tržištima.

Programeri, očekivano, zauzimaju prvo mjesto. Od 2010. je potražnja za tom strukom porasla za sedam odsto. Kompanije se nadmeću kako bi bile prve na tržištu sa svojim inovacijama, a programeri su im potrebni kako bi to ostvarili. Prosječna plata programera u SAD je 90.530 dolara godišnje.

Drugo mjesto zauzimaju računovođe i revizori, koji pomažu u vođenju finansija i osiguravaju plaćanje poreza na vrijeme. Porast za potražnjom računovođa i revizora tokom posljednje dvije godine porastao je za tri odsto, a njihova prosječna plata iznosi 61.690 dolara godišnje.

Na trećem mjestu su se našli marketinški istraživači i stručnjaci koji istražuju tržište i tržišne uslove, kako bi što bolje plasiraliodređeni proizvod. Od 2010. godine potražnja za ovim poslovima porasla je za 10 odsto, dok je prosječna plata 60.570 dolara godišnje.

Četvrto mjesto je pripalo analitičarima informacionih sistema. Njihov posao je da razumiju i racionalizuju menadžment tehnologije unutar organizacija. Tokom posljednje dvije godine, potražnja za tim poslom je porasla za pet odsto.

Menadžeri koji upravljaju ljudskim resursima su na petom mjestu. Njihov zadatak je da stvaraju timove kvalitetnih zaposlenih koji će ostvarivati ciljeve određene kompanije. Od 2010. potražnja za ovim poslom porasla je za pet odsto.

Šesto mjesto su zauzeli administratori mreža i informacionih sistema, za kojima je od 2010. potražnja porasla za pet odsto.

Trgovački putnici koji u ime i za račun trgovca sklapaju ugovore o prodaji robe i preduzimaju druge radnje u okviru ovlaštenja van poslovnih prostorija trgovca zauzeli su sedmo mjesto. Potražnja za njima je od 2010. porasla za četiri odsto.

Na osmom mjestu su analitičari za bezbjednost informacionih sistema, web inženjeri i dizajneri informacionih sistema. Od 2010. potražnja za njima je porasla za pet odsto.

Deveto je mjesto pripalo mašinskim inženjerima koji projektuju mašine i alate, organizuju njihovu proizvodnju i bave se njihovim iskorišćavanjem. U posljednje dvije godine potražnja za njihovim poslom porasla je za šest odsto.

Posljednje mjesto na listi pripalo je industrijskim inženjerima koji mogu da rade u različitim industrijskim granama i institucijama. Potražnja za njihovim poslom u posljednje dvije godine porasla je za pet odsto.

Bonus video: