Rata od 25 miliona prijeti državnom budžetu

Još nema dogovora o odlaganju kreditnih obaveza KAP-a za koje je Vlada žirirala
3 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.12.2012. 13:10h

Menadžment Kombinata aluminijuma i Vlada još nijesu uspjeli da dogovore sa OTP bankom odlaganje plaćanja dijela kreditnih obaveza prema ovoj mađarskoj finansijskoj instituciji.

Zbog toga državi prijeti prinudna naplata rate od 25 miliona eura kredita KAP-a uzetih u OTP banci, jer aluminijumska kompanija dio svoje kreditne obaveze u ukupnom iznosu od 49 miliona prema OTP-u (sa kamatama), za koje je Vlada žirirala, nije izmirila do polovine novembra. Do tada je prvobitno dogovoreno. Koliko bi plaćanje ove rata bio udarac na budžet, najbolje govori podatak da mjesečna isplata svih penzija iznosi 32 miliona eura.

Uprava Kombinata, kojom gazduje ruski CEAC Holdings limited, već čitav mjesec iščekuje potpis Ministarstva finansija na takozvani „vejver" predlog zahtjeva za odlaganje plaćanja rate kredita OTP banci do kraja marta 2013. godine. Iz Vlade sa druge strane Rusima za sada nijesu ništa željeli da potpisuju, već pokušavaju da se direktno dogovore sa Mađarima. U svim varijantama, takođe, iščekuju odgađanje KAP-ove kreditne obaveze, jer bi u suprotnom najvjerovatnije došlo do prinudne naplate iz crnogorskog budžeta.

„Čekamo odgovor i stav OTP-a“, rečeno je „Vijestima“ nezvanično iz Vlade.

Ministarstvo će, kako je najavljeno, u direktnim pregovorima sa OTP-om sve učiniti da se naplata KAP-ovog kredita odgodi. Zbog nekooperativnosti ruskog menadžmenta njemačka Dojče banka je, u prvom kvartalu ove godine, iz budžeta prinudno naplatila 23,4 miliona eura po osnovu kredita KAP-u i prispjelim kamatama.

Uprkos ranijim najavama iz Vlade niko još nije reagovao niti iz uprave KAP-a snosio sankcije zbog ovog propusta.

Među glavnim povjeriocima KAP-a je i ruska VTB banka koja u svakom trenutku može aktivirati položene državne garancije na kredite ove kompanije u iznosu od 60 miliona eura.

Dug za struju dostiže 59 miliona

Iako je Kombinat aluminijuma proteklih nekoliko mjeseci prepolovio potrošnju električne energije, samim tim i proizvodnju aluminijuma, računi za struju se iz mjeseca u mjesec samo gomilaju.

Već 25. decembra, kada dospijeva novembarska faktura, ukupan zaostali dug iznosiće čak oko 59 miliona eura.

Bonus video: