CIFRE ZA 2013.

Državni budžet: Za plate manje 1,9 odsto, zaduživanje do 250 miliona

“Vijesti” otkrivaju cifre iz nacrta državnog budžeta za 2013. godinu, Vlada danas usvaja predlog sa zakašnjenjem od preko dvije sedmice
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2012. 17:19h

Fond za plate zaposlenima koji ih primaju iz državnog budžeta biće smanjen naredne godine. To ne znači da će u krajnjem biti niže zarade, već da se može računati i na smanjenje broja zaposlenih.

“Vijesti” saznaju da će se za bruto zarade zaposlenih iduće godine izdvojiti oko 370,7 miliona eura, što je za oko sedam miliona manje u odnosu na ovogodišnji rebalans. Taj iznos koji je utvrdila Komisija za ekonomsku politiku, eventualno, bi mogao biti korogivan danas na sjednici Vlade koja treba zvanično da utvrdi predlog zakona o budžetu za narednu godinu.

U odnosu na ovogodišnji rebalans transferi za socijalnu zaštitu su povećani za 20 miliona eura i to zbog zakonske obaveze usklađivanja penzija sa inflacijom

Ukupan iznos bruto zarada čini 29, 4 odsto budžeta, dok smanjenje plata čini 1,9 odsto u odnosu na ovogodišnji ukupni fond za zarade koji iznosi 377,6 miliona.

Prema Vladinim podacima iz državnog budžeta platu prima oko 39.500 radnika. Jedan od problema kada je riječ o nižim zaradama zaposlenih koji primaju platu iz državne kase je prekobrojna administracija za koju i dalje nema rješenja.

U javnosti su česte ocjene da se to pitanje ne r ješava zbog toga što je državna administracija važno glasačko tijelo vladajuće koalicije. Kada se radi o drugoj važnoj stavci u izdacima - transferima za socijalnu zaštitu ( koja uključuju prava za socijalna davanja, tehnološke viškove, zdravstvenu zaštitu) ona je, saznaju nezvanično “Vijesti”, projektovana na iznos od oko 498 miliona, eura od čega će se na penzije usmjeriti oko 400 miliona.

U odnosu na ovogodišnji rebalans transferi za socijalnu zaštitu su povećani za 20 miliona eura i to zbog zakonske obaveze usklađivanja penzija sa inflacijom.

Perović: Isplata penzija biće redovna

Direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Dušan Perović izjavio je da će budžet Fonda za narednu godinu biti 407 miliona što je 6,2 odsto više od ovogodišnjeg zbog redovnog usklađivanja penzija koje će početi u januaru.

On tvrdi da će isplata penzija biti redovna. Vlada za sada neće povećavati porez na dodatu vrijednost (PDV), ali to ostaje krajnja mjera za punjenje budžeta.

Međutim, ako bude prinuđena da sklopi aranžman sa MMF-om da bi nadomjestila nedostajuća sredstva za deficit i rate za stara dugovanja onda bi to gotovo sigurno značilo i viša stopa PDV.

To je jedan od uslova za sklapanje aranžmana. Predlog budžet za narednu godinu, prema zakonskim propisima, trebalo je Skupšti ni da se uputi na usvajanje do kraja novembra.

Nacrt, koji predlaže Ministarstvo finansija na čijem čelu je sada Radoje Žugić vraćen je na doradu dok je tim resorom rukovodio Milorad Katnić. Tako je do formiranja Vlade Mila Đukanovića usporen proces predlaganja budžeta.

Pošto tek naredne sedmice Skupština treba da formira radna tijela izvjesno je da će ostati malo vremena da se razmatra najvažniji državni ekonomski akt za narednu godinu i da će usvajanje, koje obezbjeđe vladajuća većina, obaviti “posljednji minut” prije Nove godine.

Nerealna projekcija rasta ekonomije

Profesor na Ekonomskom fakultetu Danijela Jaćimović ocijenila je za “Vijesti” da treba očekivati niže stope ekonomskog rasta iduće godine u odnosu na one koje su predviđene nacrtom budžetom.

Vlada je za narednu godinu projektovala budžet na osnovu ekonomskog rasta od 2,5 odsto. Međutim, MMF je prognozirao rast ekonomije za Crnu Goru od 1,5 odsto, dok je Evropska banka za obnovu i razvoj dala prognozu od 0,8 odsto .

"Teško je davati prognoze o ekonomskom rastu za 2013. Projekcije koje su date samo predstavljaju okvir u kome se mogu kretati stope rasta, jer se izgledi ekonomskih dešavanja mijenjaju iz kvartala u kvartal na globalnoj sceni. Predlog budžeta je pravljen u septembru i oktobru kada su i domaći i međunarodni akteri na ekonomski rast u 2013.godini gledali sa više optimizma. Sa približavanjem kraja godine sve je prisutniji konzervativni pristup ekonomskim projekcijama, imajući u vidu da kriza u eurozoni ne jenjava”, objasnila je Jaćimović.

Ona je dodala da globalna dešavanja mogu uticati na pad planiranih prihoda u Crnoj Gori, što bi dovelo do rebalansa  budžeta i dodatnog prilagođavanja troškova i rashoda.

Jaćimović je ukazala da će ako se nastavi loš trend u globalnim razmjerama to dovesti do rasta deficita, tako da onda treba dobro izvagati da li je bolje povećati PDV ili javni dug kroz dalje zaduživanje.

Izbjeći MMF i povećanje PDV-a

Pozitivna Crne Gora podržava stav Vlade da povećanje PDV-a može biti samo krajnja mjera 2013. godine, poručujući da to mora da bude dugoročniji cilj.

“Povećanje PDV-a, pa čak samo za procenat ili dva, destimulativno bi djelovalo na efikasnost njegove naplate, a naročito na održivost privrednih subjekata. Prethodno se moraju iscrpiti sve ostale mogućnosti u pogledu efikasnosti poreske naplate”, saopštila je sekretar za ekonomiju te partije, Milena Pavićević.

Ocijenjeno je da Vlada u procesu zaduživanja treba da uradi sve da izbjegne MMF, jer njihovo uslovljavanje znači povećanje PDV-a, smanjenje zarada i troškova zaposlenih.

Planiraju da zaduže građane do 250 miliona, a može biti i više

"Vijestima" je u izvršnoj vlasti potvrđeno da je nacrtom budžeta predviđeno da se država zaduži u narednoj godini u iznosu od 230 do 250 miliona eura. Plan je da se taj novac najprije pokuša uzeti od Svjetske banke, pa onda od MMF-a.

Deficit budžeta za narednu godinu projektovan je na iznos od 95,2 miliona što je 2,73 odsto bruto-društvenog proizvoda

Projekcija za nova zaduženja na nivou je ovogodišnje prije rebalansa budžeta kada je uvećana na 308 miliona eura. Ipak, posljednji podatak Ministarstva finansija pokazao je da će ukupno zaduženje ove godine iznositi 388,1 milion eura.

Izvjesno je, imajući u vidu krupni problem i dugovanja Kombinata aluminijuma, da će Vladi u 2013. trebati više novca po osnovu zaduženja u odnosu na ono što je za sada projektovala. Ocjene dijela stručne javnosti su da će ta cifra biti blizu 400 miliona eura.

Deficit budžeta za narednu godinu projektovan je na iznos od 95,2 miliona (ovogodišnji koji je već probijen je 86,6 miliona) što je 2,73 odsto bruto-društvenog proizvoda.

Planiran je u okviru kriterijuma koji predviđaju da ne smije preći tri odsto BDP -a. Kapitalni budžet je zadržan na nivou ovogodišnjeg od 65,6 miliona.

Galerija

Preporučujemo za Vas