Suđenje bankama zbog promjene iznosa kamata tokom trajanja otplate kredita

Za većinu crnogorskih banaka je potpuno normalno da mijenjaju iznose kamata u toku trajanja otplate kredita
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2012. 18:04h

Trgovački sud u Zagrebu prihvatio je u ponedjeljak tužbu koju je protiv osam poslovnih banaka u Hrvatskoj u ime Udruženja Franak pokrenuo Savez udruženja za zaštitu potrošača Hrvatske zbog valutne klauzule u švajcarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope kada je ugovor o kreditu već potpisan.

Ovim prihvatanjem je omogućen nastavak sudskog procesa, a tužene su Zagrebačka banka. Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Erste & Steiermarkische Banka, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP banka, Societe Generale Splitska banka i Volksbank.

Ovo je, kako prenose hrvatski mediji, prva takva tužba u istoriji hrvatskog pravosuđa, ali i zemalja regiona.

Savez potrošača navodi da zastupa prava oko 125 hiljada građana koji su uzeli kredite u švajcarskim francima, ali su im rate, kako smatraju, neprimjereno rasle. Naveden je primjer da je rata u početku bila 350 eura, a da je kasnije rasla i do 630 eura

Oni moraju navesti i da li je svaka banka nudila samo kredit u francima ili je bila ostavljena mogućnost izbora drugim valutama i dostaviti podatke o kretanju kursa.

Savez potrošača navodi da zastupa prava oko 125 hiljada građana koji su uzeli kredite u švajcarskim francima, ali su im rate, kako smatraju, neprimjereno rasle. Naveden je primjer da je rata u početku bila 350 eura, a da je kasnije rasla i do 630 eura.

U Crnoj Gori je i dalje u "proceduri" zakon koji bi štitio prava klijenata finansijskih institucija, a za većinu banaka je potpuno normalno da mijenjaju iznose kamata u toku trajanja otplate kredita, pa čak i za one koji su vezani za euro

U Crnoj Gori je i dalje u "proceduri" zakon koji bi štitio prava klijenata finansijskih institucija, a za većinu banaka je potpuno normalno da mijenjaju iznose kamata u toku trajanja otplate kredita, pa čak i za one koji su vezani za euro. Zvanični bankarski ombudsman nema velika ovlašćenja u zaštiti klijenata, a NVO Građanski ombudsman u domaćem pravnom sistemu ne može da se izbori ni za najnormalniju stvar da oni kojima je falsifikovana dokumentacija da su žiranti ne treba da vraćaju te kredite.

Iz banka u Crnoj Gori su ranije saopštili da imaju veoma malo klijenata kojima se rate računaju prema kretanju kursa švajcarskog franka, da je bilo njihovih žalbi zbog povećanja rata, ali da nije bilo tužbi.

Rast kamatnih stopa pod lupom države

U Hrvatskoj 11. januara stupa na snagu Zakon o potrošačkom kreditiranju koji obvezuje banke da svaku promjenu kamatnih stopa na već ugovorene kredite pismeno opravdaju stanjem na tržištu.

Prema toj zakonskoj odredbi, kako prenose hrvatski mediji, banke moraju definisati čvrste parametre na osnovi kojih će mijenjati kamate, kao što su rast kamata u inostranstvu (libor, euribor), rast cijene državnog rizika ili inflacija.

Ako planiraju povećati kamatu moraju unaprijed da obavijeste Hrvatsku narodnu banku, koja sprovodi kontrolu opravdanosti.

Građani će, kako je navedno, imati mogućnost da se iz jedne banke prebace u drugu i besplatno prebiju nepovoljan kredit u roku od tri mjeseca od povećanja kamatnih stopa.

Bonus video: